Prezident Spojených států Donald Trump zahájil pondělní setkání s vůdcem Ruské federace Vladimirem Putinem pochvalou. Poblahopřál Rusku k uspořádání mistrovství světa ve fotbale, které se podle něj vydařilo.

„Svět od nás očekává, že spolu budeme dobře vycházet,“ řekl Trump v úvodním prohlášení, po němž následovalo jednání obou lídrů za zavřenými dveřmi v přítomnosti tlumočníků.

To už ale podle expertů zcela jistě probíhalo ve vážnějším duchu. Mimo jiné ho nutně musel ovlivnit Trumpův výrok, jenž se objevil těsně před vypuknutím summitu na jeho twitterovém účtu. Trump zde uvedl, že „vztahy mezi USA a Ruskem nikdy nebyly tak špatné“.

Jak informuje americká televize CNN, nejvyšší představitel USA trval na důvěrném setkání mezi čtyřma očima především ze dvou důvodů: za prvé se bál úniku informací a za druhé si chtěl o svém největším mezinárodním rivalovi učinit sám obrázek – tak, jako se o to pokusil v červnu na schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Přítomní poradci, tvrdí dále CNN, nesměli Trumpovu konverzaci s Putinem přerušovat, údajně proto, že většina z nich zastává tvrdší postoj vůči Rusku než on.

„Náš vztah s Ruskem nikdy nebyl horší kvůli mnoha letům bláznovství a hlouposti USA a nyní – zmanipulovaného honu na čarodějnice.“

                                                         Donald J. Trump, prezident USA

Za ruskou stranu se jednání zúčastnili ministr zahraničí Sergej Lavrov, Putinův hlavní zahraničně politický poradce Jurij Ušakov a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Americkou delegaci tvořili šéf americké diplomacie Mike Pompe a bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton.

Ruský prezident dorazil do Helsinek se zpožděním a porada vůdců velmocí trvala o půl hodiny déle, než je běžné. Ještě předtím se uskutečnilo separátní jednání Lavrova a Pompea za účasti ruského velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova a amerického v Moskvě Jona Huntsmana..

Vladimir Putin před začátkem schůzky na nejvyšší úrovni hovořil o nutnosti „podrobného rozhovoru na téma vzájemných vztahů a bolavých míst ve světě“, přičemž dodal, že „je jich docela dost“.

Trump jmenoval mezi hlavními body, které chce s Putinem probrat, obchod, vojenské otázky, Čínu a jaderné zbrojení. „Držíme 99 procent světového jaderného arzenálu,“ sdělil médiím. „Svět chce vidět, že se naše vztahy zlepšují.“

Státníci se nejprve setkali pouze ve dvou v reprezentativním Gotickém sále prezidentského paláce. Za účasti širších delegací pak jednali během pracovního oběda v Zrcadlové síni, bývalém trůnním sále finských králů.

„Jmenujte mi jedinou skutečnost, jež opravdu dokazuje ovlivnění kampaně. Ano, vznikly různé názory na oba kandidáty, a to i v ruské společnosti, jenže to je běžné.“

                                        Vladimir V. Putin, prezident Ruské federace

Ruské velvyslanectví v USA uvedlo, že jednání, z nichž nebyl z důvodu bezpečnosti pořizován žádný záznam, se týkala i palčivých témat, jako je Ukrajina, Sýrie, dění na Korejském poloostrově či světový terorismus. Ani jednu z těchto oblastí Trump předem výslovně nezmínil.

Summit uzavřela společná tisková konference, zahájená po páté hodině odpolední. Vladimir Putin vyjádřil naději, že si on a Donald Trump díky zevrubnému setkání konečně lépe porozuměli. Poděkoval hostitelské zemi – Finsku – za skvělou organizaci schůzky a omluvil se za „komplikace, které tím určitě vznikly“.

Trump, který vyzdvihl spolupráci Ruska a USA za druhé světové války, považuje pondělní summit za „začátek dlouhodobého procesu a dalších rozhovorů“. Zopakoval svou tezi, že vztahy mezi oběma zeměmi nikdy nebyly horší, za viníky však označil média, která podle něj lživě popisují průběh prezidentských voleb v Americe v roce 2016. Své jasné stanovisko k této věci připojil i Putin. „Ruský stát se nikdy nevměšoval a nehodlá se vměšovat do vnitřních záležitostí USA,“ prohlásil.

Prezidentský palác ve finské metropoli byl už od víkendu v obležení policie i demonstrantů skandujících hesla jako: „Zastavte zločiny proti lidskosti v Čečensku.“ Protestující též upozorňovali na pronásledování sexuálních menšin v Rusku.