„Že se losům, býkovi a dvěma kravám, tady daří dobře, o tom svědčí to, že v posledním roce měli třikrát potomky," píše PNP. Dvě malé slečny už mezitím vyšly do světa – jedna je v zooparku v Mnichově, druhá v zoo v Geře. „V Bavorském lese ale losi nejsou jen za plotem, v posledních letech je opakovaně zaznamenávají fotopasti. Tato ve volnosti žijící zvířata pocházejí z malé populace u Lipna," píše PNP.

Bohatá úroda za humny

S jedním smějícím se a s jedním plačícím okem pohlížejí hornorakouští zemědělci na prognózu letošní úrody obilí, píše deník Volksblatt. Experti vycházejí z toho, že by mohlo být sklizeno nadprůměrné množství zrna, 3,28 milionu tun, a tedy o sedm procent víc než je pětiletý průměr a o dvě procenta víc než loni. Obzvlášť dobrou úrodu očekávají u pšenice, tritikály, tedy hybridní obilniny, která vznikla křížením žita a pšenice, a ozimého ječmene. „Vzhledem k masivnímu úbytku osetých ploch podle zemědělců ale bude sklizeno o 20 procent méně jarních ječmenů," píše list.

Přibylo mrtvých na silnicích

Na hornorakouských silnicích loni zahynulo při dopravních nehodách 88 lidí, o třináct víc než předloni (+17,3 %). V celém Rakousku bylo mrtvých 479, meziročně o 11,4 % víc. Podle expertů se na tom podepsaly mírná zima a extrémně horké léto, které přivedly na silnice víc řidičů. Nejčastějšími příčinami nehod byly nesoustředěnost a odvedení pozornosti, často spojené s nepřiměřenou rychlostí. Na třetím místě je nedání přednosti. Většina obětí byla ve věku 20-29 let nebo starších 75 let.
Lépe vypadá bilance nehod se zraněními, uvádí Volksblatt. V Rakousku se jich loni stalo 37.960, jenom o tři víc než předloni. Zraněných bylo o 304 méně (-0,6 %). Tady jsou Horní Rakousy „v trendu" – stalo se tu 6924 nehod se zraněními, o 155 méně (-2,2 %) než roku 2014, při nichž bylo zraněno 8835 osob (-2,5 %).
Rakouské silnice se podle Dopravního klubu Rakouska masivně „zahustily". Počet kilometrů naježděných auty se od roku 1990 zvýšil o 40 procent na 77-78 miliard „osobokilometrů", přeprava nákladními auty se za 25 let dokonce více než zdvojnásobila – z 22 na 55 miliard tunokilometrů. Loni v Rakousku auta ujela denně průměrně 212 milionů kilometrů. Za rok řidiči natankovali kolem 9,8 miliardy litrů pohonných hmot.

Malý zájem o Egypt

Cestovní kancelář ETI vyškrtla přinejmenším pro dobu od 1. do 15. července lety do Egypta z rakouských regionálních letišť a do Hurghady bude vypravovat cestující jen z Vídně, napsal Volksblatt. „Tím ztrácí i linecký Blue Danube Airport linku Air Cargo, jeden z taháků minulých let," poznamenal list.

Nejdražší je Hongkong

Do čela žebříčku nejdražších měst se vrátil Hongkong. Podle poradenské firmy Mercer vytlačil Luandu, hlavní město Angoly, které bylo tři roky pro cizince nejdražší. Díky relativně stabilnímu euru vůči dolaru se životní náklady v evropských městech jako Vídeň (54.), Paříž (44.), Milán (50.) a Řím (58.) sotva změnily, uvedl Mercer. Že je pro cizince tak drahý Hongkong, vysvětlil kolísáním směnných kurzů – měna čínské zvláštní hospodářské zóny je vázána na dolar, který v minulých měsících silně ztrácel. Propad rublu ovlivnil na druhé straně pád Moskvy ze 17. na 67. místo. Silný yen vynesl Tokio z 11. na 5. místo. Před ním jsou po Hongkongu Lunda, Curych a Singapur. Na 209. místě je hlavní město Namíbie Windhuk.

Kde rostou milionáři

Loni bylo v asijsko-pacifickém prostoru poprvé víc dolarových milionářů než v severní Americe, 5,1 ku 4,8 milionu, napsaly OÖN z ročenky "World Wealth Report". Celkově také Asiaté drží větší majetek – 17,4 bilionu dolarů proti 16,6 bilionům. V Rakousku počet těchto boháčů stoupl nadprůměrně, pokračuje list. Víc než milion dolarů tu mělo loni 121 000 osob, meziročně o 5,9 procenta víc. V žebříčku států jsou sousedi na 23. místě.
Celosvětově přibylo milionářů 4,9 procenta na 15,4 milionu. Jejich majetek celkově loni stoupl o čtyři procenta na 58,7 bilionu dolarů (52,03 bilionu eur). V Asii se jejich počet i celkový majetek za uplynulé desetiletí zdvojnásobil. Jen loni jejich bohatství vyrostlo o 9,9 %, zatím co v severní Americe „jen" o 2,3 %.

Velepýchavka od sousedů.Velepýchavka

Hans Fuchs z Karlsteinu, místní části Bad Reichenhallu v okrese Berchtesgaden, našel v lese nad Bruckthalem skupinu pýchavek obrovských. Největší měla průměr 65 centimetrů, byla vysoká 45 centimetrů a vážila asi patnáct kilogramů, napsala PNP. Pět dalších mělo velikost asi jednoho až dvou fotbalových míčů. Hans Fuchs novinám řekl, že si zpočátku myslel, že v místě leží uhynulá ovce, zblízka se ale bílá hromádka ukázala být obrovskou houbou. Pasovskému deníku nález prezentují nálezcovy vnučky Daniela a Michaela. List dodává, že pýchavky většinou dosahují velikosti deset až patnáct centimetrů.