V úterý si profesionální hasiči v Táboře otestují zdatnost v lezení na umělé stěně. V jejich tělocvičně se bude od 9 hodin konat krajská soutěž HZS Jihočeského kraje.

O době 30. let 15. století, kdy vládl král Zikmund Lucemburský a Tábor se stal královským městem, bude v úterý v sále Husitského muzea na nám. Mikuláše Husi od 17.30 hod. přednášet historička Jitka Vandrovcová

Ve středu u Krajského soudu v Táboře pokračuje líčení ve věci obžalovaných Stanislava Snášela, Karla Berky a Martina Harta.  Ve středu v 17 hod. se v kulturním domě sejdou veselští zastupitelé, kteří projednají novou vyhlášku pro obvody mateřských škol.

Velké náměstí a úpravy jeho dopravního řešení budou ve čtvrtek tématem setkání občanů se starostou Strakonic Břetislavem Hrdličkou. To se uskuteční v zasedací místnosti městského úřadu od 16 hodin.

Největší událostí na Písecku bude ve čtvrtek v 16 hod. otevření Muzea milevských maškar na nám.E. Beneše v secesní budově býv. spořitelny. V pátek bude v 19 hod. na náměstí Bakusův průvod městem s vystoupením souboru Staročeská maškara ze Studnice. Ten se představí i v sobotu při hlavním programu, který začne v 9 hod. Maškary letos vyjdou ve 14 hod. od domu kultury na 155. průvod. Tradičně je podporují maškary z okolí. Loni bylo rekordních 1248 masek.

Pětice studentů oboru strojírenství na VŠTE v Českých Budějovicích představí ve čtvrtek veřejnosti dvoumístný terénní vůz, který sestavili v rámci výuky. Vozidlo má objem motoru 2000 ccm. Na začátku byla seminární práce z předmětu počítačem podporované konstruování v semestru 2015/16 a pak více než 3500 hodin práce. Výsledkem jsou čtyři evropské průmyslové vzory a patenty. Studentský projekt podpořila škola částkou 450 000 korun.

Za pořadatelství Fischer Ski klubu Šumava Vimperk se příští víkend uskuteční v pořadí 32. ročník Šumavského Skimaratonu. Start i cíl je ve Kvildě, v sobotu se běží volnou technikou, v neděli klasicky. 

Dny slovenské kuchyně v Masných

Ode pondělí začnou v restauraci Masné krámy Dny slovenské kuchyně. Autentickou atmosféru pomůže vytvořit cimbálová kapela – Ľudová muzika bratrov Wimmerovcov, která zahraje ve čtvrtek od 11 do 14 a od 19 do 22 hod., v pátek od 19 do 23 a v sobotu od 11 do 14 hod. Slovenská kuchyně má v pivnici už desátý ročník. Jedná se o oblíbenou přehlídku specialit našich nejbližších sousedů a patří neodmyslitelně ke Dnům slovenské kultury v Českých Budějovicích.

Slovenské pokrmy servírované v Masných krámech mívají tradičně velký úspěch. Nejoblíbenější zůstávají klasické bryndzové halušky.
„Halušky budeme připravovat v kuchyni naší pivnice Budvar z poctivých přírodních surovin," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů.
V menu nejbližších dní se samozřejmě objeví i další slovenská jídla, například kapustnica nebo jehněčí a skopové maso.