Více než 13 tisíc mladých lidí zaplnilo od pondělka České Budějovice. Na Jihočeské univerzitě totiž začala výuka v novém akademickém roce. Podle Jiřího Váni z úseku vnějších vztahů a komunikace je počet studentů zhruba stejný jako loni.

Řada z nich však musí kvůli škole řešit otázku bydlení. Jihočeská univerzita sice nabízí místa na svých kolejích, ale kapacita nestačí poptávce. "I když je tu možnost privátního ubytování například na nedalekém sídlišti Máj, zájem o koleje narůstá. Máme k dispozici 2310 lůžek a pro tento akademický rok žádalo o ubytování 2748 studentů. Museli jsme tedy odmítnout 438 z nich," uvedl František Vrtiška, ředitel Kolejí a menz Jihočeské univerzity.

Přednost dostávají studenti prvních ročníků, pro ty univezita vyčleňuje 900 lůžek. O dalších ubytovaných rozhoduje jediné kritérium - takzvaná dojezdnost. "To je doba, za kterou se student dostane z místa svého bydliště veřejným dopravním prostředkem do Českých Budějovic. Na základě dojezdnosti pak sestavíme pořadí žadatelů," doplnil Vrtiška.

Cena kolejného činí 1860 korun za osobu na měsíc v případě dvoulůžkového pokoje s teplou a studenou vodou na pokojích a se společným sociálním zařízením na chodbách.

K dispozici je i komfortnější ubytování, kdy dva dvoulůžkové pokoje tvoří buňku s vlastním sociálním zařízením. Zde se platí 2170 korun za měsíc. Kromě kolejného hradí studenti poplatky za další služby, například za užívání vlastních elektrických spotřebičů nebo za užívání počítačové sítě.

Deník připravuje téma o výhodách a nevýhodách bydlení na kolejích a v soukromí. Jaké ubytování byste upřednosnili vy? Zdají se vám ceny kolejného přiměřené? Nevyplatí se už uvažovat o pronájmu bytu na sídlišti? Je správné přidělovat místa podle dojezdnosti? Diskutujte a hlasujte v anketě.