Co na Mnichov říkají politici:

V poslední době jsou tlaky na to, aby se snížil počet strážníků. Podle mě je naopak v současné době dobře jejich počet udržet. Problém s migranty trvá a nebezpečné konflikty se začaly přibližovat. Naše městská policie má jedenáct členů, kteří se střídají po dvou v nepřetržitém režimu ve službě a svou práci dělají dobře. Kdybychom jejich počet omezili, museli by sloužit po jednom, nebo by museli některou službu vynechat. Jejich hlídky posilujeme na všech akcích města - starosta Milevska Ivan Radosta.
Místostarosta Písku Josef Knot.Zdroj: Deník/Lucie KotrbováV prvé řadě mi dovolte, abych za sebe, své kolegy i za celé město Písek vyjádřil solidaritu a politování nad tragédií, která se v Mnichově odehrála. Cítíme upřímnou soustrast s rodinami a přáteli nevinných obětí. Celou věc pečlivě monitorujeme ze sdělovacích prostředků. Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický útok. Jsme ve spojení s Policií ČR a v případě potřeby je Městská policie Písek je připravena posílit službu. Je třeba sdělit, že o tomto víkendu se nekoná na našem území žádná větší společenská ani kulturní akce. - místostarosta Písku Josef Knot.
Ustavující zasedání českobudějovického zastupitelstva, pátek 21. listopadu. Na snímku Jan Zahradník.Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekPředevším je nutné říct, že ve státě, který s námi v podstatě sousedí, v jeho spolkové zemi, která nám připadá nejrozvinutější, nejstabilizovanější v Bavorsku, se odehrají takové dva strašlivé útoky, čili v podstatě už to máme za dveřmi. Zastírat si, že je to někde daleko od nás, že na jiné straně zeměkoule, to už není možné. Máme za dvěřmi útoky a jsou to terorestické útoky. Jestli se někdo snaží vykládat, že ten včerejší jednotlivec, že to byl obyčejný člověk, to jsou nesmysly. Jsou to prostě teroristi. Je za tím islám, je za tím militantní náboženství. My s tím musíme počítat. Česká republika se podle mě zachovala dobře, už večer jsme měli tu největší pohotovost. Hlídky na hranicích, které už jsou dneska zase pryč. Já si myslím, že jižní Čechy jsou tradičně bezpečný region. My jsme známí svou vyhraněností vůči kriminalitě, celkově vzato jsme klidnější lidi. Musíme si na to ale dávat pozor. Já myslím, že kraj, který se teď po volbách bude nově tvořit, by měl mít do jisté míry velkou koordinační úlohu v přípravě a případném čelení terorismu. Tady je celá řada věcí, které může kraj koordinovat. Dá se říct, že se ukázalo, že je toho kraj schopný, jak se ukázalo před 14 lety v roce 2002 při povodních. Také věc, u níž by člověk řekl, že bude řízena centrálně, ale nakonec se kraj tehdy ujal koordinační role a ve spolupráci se všemi špičkami krizového řízení to podle mě zdárně zvládnul. - poslanec Jan Zahradník

Tomáš Jirsa.Zdroj: archivJá bych začal jiným příběhem, který se odehrál v Německu minulý týden. To je příběh z vlaku, kde mladík sekyrou posekal lidi, pak ho policie zastřelila a oznámila, že to byl mladý Afghánec. Za dva dny policie ale oznámila, že to nebyl Afghánec, ale Pakistánec, který se vydával za Afghánce, aby měl lepší podmínky pro zisk azylu. Ten člověk s nimi žil rok a policie defakto vůbec nevěděla, kdo to je. Až do migrační krize německé tajné služby a hlavně celé západoevropské tajné služby měly jakž takž přehled o potenciálních teroristech a měli situaci pod kontorlou. Ale když si do země pustíte 1,2 milionu migrantů, o nichž nic nevíte, a dalších tři sta tisících přijde bez pasů, bez víz, rozptýli se mezi komunity muslimské v západní Evropě, tak prostě dřív nebo později musí tajné služby selhat. S tím souvisí i to, že minulý týden zároveň německé agentury oznámily, že z těch 1,2 milionů migrantů pracuje pouze 30 tisíc, to je pouze 2,5 procenta. 97, 5 procenta tedy žije na dávkách, chodí na kurzy, žijí na ubytovnách a mají prostor k radikalizace. V době internetu, v době sociálních sítí nikdo neví, s kým se vybavují. Tím se dostáváme k tomu, že ty státy, které jsou v tomto průseru, prostě vytáhly přerozdělování a kvóty a opět minulý týden vytáhly v Bruselu přerozdělování a chtějí ten problém přenést do všech států Evropy. Závěr pro Českou republiku je - důsledně dodržovat azylové řízení, důsledně chtánit české hranice, důsledně prověřovat všechny žadatele o azyl, protože jediným právem uprchlíka je žádat o azyl, ale není jeho právem jej získat. To už je na té členské zemi. A důsledně dodržovat zákony o pohybu cizinců a udělování azylu. A to jediná šance, jak reagovat na to, co se děje v západní Evropě. - starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa

Policie po útoku v pátek večer posílila kontrolní činnost na hranicích s Německem. Připraveny byly i zálohy a vrtulník. Podle Bocána byla tato opatření zrušena po oznámení německé policie, že byl nalezen útočník z nákupního centra. "Nadále platí opatření přijatá už po teroristických útocích v Bruselu," doplnil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Podle něj tak pokračuje zvýšená hlídková činnost policistů v místech, kde se setkává více lidí, jako jsou třeba letiště, nákupní centra nebo nádraží.

Jaký opatření se chystají na jihu Čech: 

Akce, kde se schází až přes dvě stě lidí, pořádají také v Čížové u Písku. Dnes se tam například konala vyhlášená cyklistická akce Jihočeskou krajinou za šunkovou vidinou, které se zúčastnilo 140 cyklistů. "Nervozita z posledních ozbrojených útoků ve světě mezi lidmi stoupá. Všichni budeme samozřejmě opatrnější a na velké akce, jako jsou festivaly a podobně, se zatím asi moc vydávat nebudeme. Myslím si, že vnést nervozitu a strach mezi lidi je hlavním cílem teroristických skupin. Nemělo by se to podceňovat," uvedl starosta Čížové Tomáš Korejs. Dodal, že akce v obci pořádají proto, aby se na nich mohli lidé společně bavit, potřebu většího zajištění bezpečnosti u nich zatím nepovažuje za nutnou.

Milevsko se snaží udržet stálý počet městských strážníků, kteří se starají o bezpečnost a klidný průběh na různých městských akcích.
V sobotu například dohlíželi městští policisté také při ukázkách vyprošťování hasičů u rybníka Pytlák v lese u Milevska.

Ředitel milevského domu kultury Vít Kratochvíl dodal, že na nejbližších akcích, jako jsou letní kina a koncert Bratrů Ebenů v milevském klášteře, zvláštní bezpečnostní opatření nepřipravují. Situaci ve světě ale nepodceňují, pokud by to bylo třeba, budou postupovat společně s vedením města a Policií ČR.

Vedení města Písku vývoj situace sleduje. Vzhledem k tomu, že se v sobotu ani v neděli ve městě nekoná žádná akce, kde by se sešlo hodně lidí, bezpečnostní opatření se tu nekonají.  

Teroristický útok v mnichovském obchodním centru Olympia nenechává chladnými ani Jihočechy.  Ministr vnitra Milan Chovanec v pátek večer pro ČT řekl, že Česká policie preventivně posiluje počty policistů v obchodních centrech a zvyšuje kontroly na česko-německých hranicích.  Zprávu ze sociálních sítí, že obchodní centrum IGY v Českých Budějovicích v pátek až do zavírací doby hlídali ozbrojenci vyvrátila v sobotu ráno pracovnice infocentra v IGY Adéla Grégrová: "Byla to služba jako každá jiná, ani členové ochranky neměli nějakou zvýšenou pohotovost." 

Nejbližší plánovanou větší kulturní akcí v Prachaticích jsou Pivní slavnosti. Podle ředitelky prachatických městských kulturních služeb Věry Houškové se v tuto chvíli se zvýšeným počtem organizátorů na akci nepočítá. „Máme nasmlouvanou bezpečnostní službu, vzhledem k velikosti akce ale zvyšovat počet pracovníků bezpečnostní agentury nebudeme," poznamenala.

Více strážníků se v souvislosti se střelbou v Mnichově neobjeví ani v ulicích Prachatic. Jak potvrdil ředitel městské policie Ivo Novotný, s posilováním počtu strážníků v tuto chvíli nepočítá. „Přímým nadřízeným ředitele městské policie je starosta města. Osobně nemám informaci, že by se aktuálně uvažovalo o zvýšení počtu strážníků ve službě," poznamenal tajemník prachatického městského úřadu Karel Pašek. Ani podle radní Radky Paulové nebyla tato otázka probíraná na zasedání rady města v souvislosti s předchozími útoky ve Francii. „Další radu budeme mít v první srpnový den, takže nedokáži předjímat, zda nebude toto téma otevřeno na ní," dodala.


Celou situaci budeme řešit a analyzovat v pondělí," řekl k případným bezpečnostním opatřením ředitel Mercury centra v Českých Budějovicích Christian Stundner.

Podle konzulátu zřejmě není mezi oběťmi v Mnichově žádný ČechNěmecká policie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi střelby v Mnichově byl nějaký český občan. V pátek večer to řekl český generální konzul v Mnichově Milan Čoupek. Střelba v obchodním středisku Olympia si podle oficiálních informací vyžádala nejméně osm mrtvých.

"Policie nám řekla, že žádné informace nemá a že pokud by se stalo, že tam nějaký Čech je, tak nám dá vědět. Zatím se nám neozvali, takže vycházím z toho, že tam žádní Češi nejsou," řekl Čoupek ve 22:30 SELČ. Definitivní potvrzení, že žádní Češi nebyli mezi oběťmi, však konzulát dosud nedostal.

Vizitka nákupního střediska Olympia v Mnichově, v němž vypukla střelba:Nákupní středisko Olympia bylo v Mnichově otevřeno v roce 1972 v souvislosti s tehdejšími letními olympijskými hrami. Postaveno bylo nedaleko olympijské vesničky, v níž byli ubytováni účastníci her a která se stala tehdy terčem teroristického útoku.

Při teroristickém útoku na olympijskou vesnici nedaleko centra Olympia palestinští teroristé 5. září 1972 zabili dva izraelské sportovce a dalších devět sportovců z Izraele vzali jako rukojmí. I ty posléze na letišti zastřelili.

Středisko Olympia leží v mnichovské čtvrti Moosach na severozápadě města.

Otevřeno bylo 25. května 1972, v letech 1993 až 1994 bylo rozšířeno.

Olympia je jedním z největších obchodních center v Mnichově. Na nákupní ploše 56.000 metrů čtverečních je ve dvou patrech 135 obchodů. Centrum navštěvuje asi 33.400 lidí denně. V Mnichově se ale koná ročně přes padesát slavností a festivalů, což přiláká do města i do obchodního střediska další návštěvníky.

V nákupním centru jsou nejrůznější obchody, kavárny, restaurace, ale má v něm také lékařskou ordinaci několik doktorů.

K centru patří parkoviště s kapacitou 2400 míst. Je dostupné též tramvají, metrem a několika linkami autobusů.

Více o útoku v Mnichově čtěte ZDE