"Víme, že je zde po dlouhé době otevřena zámecká zahrada. Nikdy předtím jsme tady nebyli, tak jsme byli zvědaví," řekl Tomáš Bubeník. I když zahrady renesančního zámku nemohly vzhledem k době a počasí nabídnout své obvyklé kouzlo a nádheru, zklamáni nebyli. "Myslím, že to tady musí být opravdu krásné. Musíme si sem najít cestu ještě jednou," dodala paní Dana.

Kastelán zámku Vojtěch Troup sice sám dobře ví, že pravé květinové poklady zámku jsou ještě schovány, ale neskládá ruce do klína. "Sezonu jsme uzavřeli loni 12. října a od té doby bylo jen zavřeno. Z tohoto pohledu je možnost otevření zahrady k procházkám velkou a vítanou změnou. A to i přes nepříjemnou zimu," říká kastelán.

Strakonické Velké náměstí ožilo v pátek 16. dubna odpoledne tradičními farmářskými trhy.
OBRAZEM: Lepší časy se blíží, farmářské trhy znovu oživily Strakonice

I když se teploty v sobotu kolem poledne pohybovaly jen kolem šesti stupňů nad nulou, přece jen se do zahrady zámku lidé vypravili. Mezi nimi i Patrik a Lenka z Nových Hradů na Českobudějovickou. "Někde jsme četli, že jsou zahrady tohoto zámku otevřené. Tak jsme si udělali výlet a moc se nám tu líbí," řekl Patrik.

Ti, které od návštěvy špatné počasí odradilo, budou mít šanci v dalších víkendech, kdy budou zahrady zámku Kratochvíle opět přístupné.

Kratochvíle
Renesanční zámek leží dva kilometry severozápadně od města Netolice v okrese Prachatice. Patrová vila byla využívána jako lovecké letní sídlo. Zámek je ve správě Národního památkového ústavu a je veřejně přístupný. patří mezi velmi oblíbené památky. V roce 2017 ho navštívilo bezmála 35 000 lidí. V roce 1934 sem Vladislav Vančura umístil děj románu Konec starých časů.