Projekt splavnění Vltavy v úseku dlouhém 33 kilometrů z Týna nad Vltavou do Českých Budějovic se naplnil po devíti letech od zahájení.
Jihočeská část Vltavy je poprvé splavná po celé své délce. Menší lodě do 3,5 tuny a šířky 3 metry, které dokáží překonat hráze přehrad Orlík a Slapy, se mohou dostat do Prahy.

ZPĚT NA MAPĚ PŘÍSTAVŮ
Do Hněvkovic slavnostně připlula loď s inspekční skupinou Vojtěcha Adalberta Lanny. Aktéři divadelní inscenace v historických kostýmech měli připravené vystoupení o významném budějovickém mecenáši, který mimo jiné vyráběl lodě a zasloužil se o vyplutí prvních parníků na Vltavu.

Ministr dopravy Dan Ťok slavnostně otevřel plavební komoru. Tímto aktem se navrátila trasa Týn nad Vltavou – České Budějovice do mapy říčních přístavů napojených na evropskou síť vodních cest. „Novou cestu projektovali čeští inženýři a postavily české firmy,“ přiblížil ministr dopravy, který vyjádřil naději, že by mohla Vltava poskytnout novou možnost, jak prožít dovolenou.

Kromě nové plavební komory byly také zmodernizované jez v Hněvkovicích a nový rybí přechod, levobřežní koridor a pohyblivý jezový uzávěr. Odborníci rozšířili rejduo čekací stání plavidel a prohloubili koryto řeky od jezu po okraj Týna nad Vltavou na plavební hloubku 1,6 m.

Jan Pöschl, předseda spolku Vltavan Purkarec, který vystoupil na slavnostním zahájení, řekl: „Je to pěkné dílo. Hlavně, aby sloužilo.“

ZÁJEM O PLAVBU ROSTE
Podle statistiky se přes komory České Vrbné a Hluboká nad Vltavou proplavilo v sezoně 2016 2337 lodí a 13 169 lidí, to je 1,5x více než v roce 2015 a 5x více než v roce 2013. Z toho plyne, že vodní doprava na jihu Čech má potenciál. Martin Kaiser, vedoucí provozního střediska České Budějovice, poznamenal: „Jsem přesvědčený, že tyto investice zajistí do budoucna další rozvoj plavby na Hornovltavské vodní cestě.“

Plavební úseky mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou nad Vltavou a Hněvkovickou přehradou se lodím v sobotu otevřely se vší parádou. Oslavy zahájení přinesly bohatý program. V Týně nad Vltavou vystoupili na sedmém ročníku hudebního festivalu Vltava open pouliční umělci, živě odtud vysílal Český rozhlas na téma Cyklistika, koncertovali tam českobudějovická kapela Epydemye, Jiří Schmitzer, kapela Naked Professors, John Wolfhooker a Mucha. V Hněvkovicích si lidé mohli užít po slavnostním otevření vyhlídkovou plavbu na lodi Regent.

SLAVNOSTNÍ FLOTILA
Flotila v čele s lodí Vojtěch Lanna Jr. s divadelním Lannou a jeho doprovodem na palubě, která proplula v sobotu Týnem nad Vltavou a Hněvkovicemi, dorazila do Českých Budějovic v neděli v 10 hodin dopoledne do Lannovy loděnice.

Zde ji přivítal primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda nebo starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek. Všichni se společně odebrali přes řeku do Kavárny Lanna. Zde spolu s náměstkem primátora Františkem Konečným, Lubomírem Fojtů, ředitelem Ředitelství vodních cest České republiky, a jeho zástupcem Janem Bukovským rozkrojili dort na oslavu. „Byl to pro mě velký zážitek, jak v sobotu Vltava v Hněvkovicích a Týně nad Vltavou ožila. Přeji tomuto vodnímu dílu, aby se to stalo tradicí, a doufám, že turisté budou tuto dopravní cestu užívat,“ podotkl Milan Šnorek.