Linec - 18letá dívka a její 28letý průvodce, oba z Českých Budějovic, odjeli v úterý do Hallstattu, aby vylezli lezeckou cestu Seewand, jednu z nejtěžších v Rakousích, která překonává výškový rozdíl 750 metrů. Dvojice vyrazila kolem desáté hodiny z Hirschaualmu. Čtyři a půl hodiny poté žena nemohla dál a před nimi byla ještě asi třetina cesty. Vyslala tísňový signál a alarmovaný policejní vrtulník Libelle Salzburg oba snesl do údolí, napsal deník OÖN.

Cirque Éloize

zavítal do Lince. Slavný kanadský cirkus bude uvádět představení Cirkopolis od 13. do 30. července v Divadle hudby. Začátky budou vždy v 19.30, o sobotách a nedělích také v 16.30. Tvůrčí dílny s umělci cirkusu pro všechny zájemce od 10 let budou ve foyer divadla 6. července od 10 a 16 hodin.

Baroko ve Freistadtu

Festival „Originalklang“ barokní hudby hrané na historické nástroje připravili na červenec ve Freistadtu. V programu jsou také méně známá díla, která se zachovala jen v rukopisech. První koncert bude 12. července od 20.30, kdy "Ensemble Castor" uvede skladby z Německa a Itálie z doby 30leté války. 20. července bude hrát "Musica Antiqua Salzburg" a 27. července uvedou "Delirio Amoroso" písně a instrumentální skladby ze dvora salcburských arcibiskupů. Dějištěm festivalu bude kostel Panny Marie.

Proti bobrům svépomocí

Obec Rohrbach požádala v lednu o „odebrání“ bobrů z rybníka Poeschl, „což pravděpodobně znamenalo o povolení jejich odstřelu,“ píše deník OÖN. To ale okresní úřad odmítl s poukazem na odborné vyjádření, podle něhož nemohlo být nalezeno žádné jiné vhodné místo k jejich znovuusídlení. Úřad dále konstatoval, že občané dosud nepřijali dost opatření proti škodám. Obec podle něj měla v oblasti rybníka vysázet další dřeviny a poskytnout tak bobrům dost potravy. Podle usedlíka Alfreda Ranningera žije momentálně v rybníce šest bobrů. „Večer se na ně lidé rádi chodí dívat, ale pro nás z místa to tak veselé není,“ říká v deníku. Velcí hlodavci okusují stromy a keře v sousedících zahradách.

Méně rozvodů, víc adopcí

Loni bylo v Bavorsku adoptováno 551 nezletilých dětí, o asi tři procenta víc než předloni. 72 procent těchto dětí nebo mladistvých převzali nevlastní rodiče nebo jiní příbuzní, takže nové prostředí adoptovaní už znali 84 procent dětí mělo německou státní příslušnost.

Počet rozvodů v Bavorsku loni opět poklesl – na 24 100 párů. Od roku 2011 se počet rozvedených o jedenáct procent snížil, oproti rekordnímu roku 2003 dokonce o pětinu. Každým druhým rozvodem byly dotčeny i děti – loni celkem 19 000. Většina dvojic se nechala rozvést po šestiletém manželství. Průměrně byly spolu skoro 15 let.

Konal „potřebu“ v kostele…

V katolickém kostele v Horním Francku někdo dvakrát vykonal svou tělesnou potřebu. Nyní policie pachatele dopadla na základě testů DNA, uvedla PNP. Podle nich jím je 60letý muž, který se také doznal – prý musel na záchod, ale nevěděl kam… „Často tento test prokazuje jen, že dotyčný na místě byl, ale tentokrát víme, že byl také pachatelem,“ uvedl hlavní komisař Gerald Storath z Bad Staffelsteinu.

Dotyčný muž je zřejmě psychicky nemocný, napsal pasovský list. Policii už byl znám, proto srovnání DNA přineslo úspěch. Poprvé jeho nehezké „poselství“ našel farář jednoho kostela v Ebensfeldu ve zpovědnici, podruhé si chlap „ulevil“ v jiném místním kostele za oltářem. Byl obviněn z rušení výkonu víry a z porušování domovní svobody, uzavírá PNP.

Slavnost sýrů a špeku

Slavnost sýrů a špeku v Plattlingu.Zdroj: Deník/repro PNP

Pod tímto lákavým názvem uspořádá Plattling 21. a 22. července na Ludwigově náměstí kulinářský svátek. Začne v pátek v 17 hodin. „Zatím co městští radní a čestní hosté půjdou na společnou procházku, dostane prvních sto návštěvníků tuplák piva zdarma,“ píše PNP. Muzikanti a kejklíř Gagaship budou celý večer obcházet stoly, od 18 hodin zazpívá „áctiletá“ hvězda, 14letý Luca z Plattlingu, druhý v soutěži The Voice Kids, a své umění předvedou břišní tanečnice. Místní obchody budou prodávat až do 22 hodin. V sobotu bude muzikantský budíček od 11 do 14 hodin. Od 15 hodin budou starostové obcí okresu bojovat v grilovací soutěži. V 18 hodin začnou servírovat hlavní chod, mezi sýry a špekem se znovu předvedou tanečnice, od 17 do 23 hodin budou hosty obcházet kapely…

Americká fotografie na nádraží

Americká fotografie u českých hranic.Zdroj: Deník/reproPNP

V sobotu večer byla na nádraží v Bavorské Železné Rudě zahájena výstava „Čtyři generace Westonů“, rodiny klasiků moderní americké fotografie z Kalifornie. Mistrovskými díly se na ní představuje pět fotografů – Edward Weston (1886 - 1958), Brett, Cole, Kim a Zach Westonovi. Čestným hostem zahájení byl Kim Weston (*1953), o hudební doprovod se postaralo české Duo Musette, Ivana Růžičková a Věra Blažková, přednesem klasiky jako "Strangers in the night" a "Blue moon". Výstava potrvá do 22. října a je otevřena od středy do neděle od 10.30 do 17 hodin.