Tak nejen na takové otázky musela odpovědět 26letá Hana Zavadilová z českobudějovické restaurace U Flíčků, pokud chtěla vyhrát v regionálním kole soutěže o nejlepšího výčepního. To se jí také podařilo. Jen o znalostech to ale dle jejích slov nebylo. Nechyběla totiž ani praktická část, při níž si Hanka musela poradit nejen s načepováním piva.

„Jednak se hodnotí samotná příprava skla - to, jak člověk sklenici myje, jak položí houbičku, jestli sklenici opláchne pořádně, jestli ji nechá vychladit,“ řekla rodačka z Prahy s tím, že poté přijde na řadu samotné čepování piva, „Člověk má minutu na zkoušení pípy a pak má minutu na to, aby načepoval dvě soutěžní piva. Jedno „na hladinku“, tedy na jeden zátah, ale druhé nadvakrát, kdy se nechá pivo ve sklenici hodně pěny, pak chvíli odstát a následně je třeba se dočepuje.,“ dodala Hana Zavadilová.

Ta si jako jihočeská vítězka vysloužila účast v celorepublikovém kole, které se uskuteční 23. a 24. června v Plzni. Tam nejenže bude muset opět zvládnout test, v němž bude odpovídat na všechny možné otázky pivovarnictví. Před plným plzeňským náměstím bude muset prokázat svůj um při čepování tak zvaného šnytu.

„To je takové pivo hospodských. V dobách, kdy se pivo dávalo do beček, hliníkových sudu, bylo leckdy zkažené. Vždycky, když se tak pivo narazilo, správný hospodský ochutnal, jestli je pivo dobré, zároveň koukl na jeho barvu,“ vysvětloval Antonín Flíček, v jehož restauraci letošní vítězka regionálního kola pracuje. I on sám před dvěma lety postoupil do regionálního kola o nejlepšího výčepního, kde nakonec obsadil druhé místo. Postup své svěřenkyně do finále tak bere jako velký úspěch.

„Cením si toho, protože vyhrát v kraji, kde je ta konkurence poměrně veliká,to už něco znamená,“ dodal Antonín Flíček. Účast Hanky v Plzni si tak dle svých slov ujít nenechá a na konci června svou svěřenkyni na soutěž doprovodí. A jestli jsou šance na výhru?

„Když nezapracují nervy, tak bych vyhrát mohla,“ přála by si Hana Zavadilová. „Pokud se ale budu učit poctivě,“ dodala 26letá absolventka Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ačkoliv biologii miluje, s původním oborem ji spojují už jen kvasinky, o kterých se ve škole učili. „Začala jsem sem chodit na brigádu a po absolvování tu už zůstala. Ve škole mi přišlo, že jsem zakrněla, tahle práce mě ale hodně baví. Dobré je, že se můžu neustále rozvíjet,“ dodala na závěr.