Se zlomeninou páteře mohou skončit na operačním sále sadaři, kteří nejsou dostatečně opatrní při česání třešní nebo jiného ovoce.


Primář Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Vladimír Chlouba s tím má bohaté zkušenosti. Připomněl, že vloni lékaři v krajské nemocnici operovali 63 pacientů se zlomeninami hrudní nebo bederní páteře a 27 lidí, kteří utrpěli zlomeninu v oblasti krční páteře. „V obecném povědomí je, že zvýšené riziko těchto úrazů je například v zimě při lyžování nebo v létě při skocích do vody. Nebezpečná je ale v tomto období také sklizeň třešní a dalšího ovoce,“ upozornil Vladimír Chlouba s tím, že pád ze stromu, který způsobí poranění páteře s možným postižením míchy a míšních kořenů, nebývá pro lékaře překvapením.


Operační léčba zlomenin páteře je v českobudějovické nemocnici na vysoké úrovni. „Dojde-li ale během úrazu k míšnímu poranění, riziko trvalých následků těchto pádů je i dnes vysoké,“ dodal neurochirurg Ondřej Teplý.


Podle Milana Syrovátky z Českého zahrádkářského svazu v Nových Hodějovicích hrozí riziko úrazů hlavně lidem, již se vydávají ovoce česat někam k silnici. Na stromy, které dobře neznají. Objevíte-li na vlastní zahradě suchou větev, je lepší jít na třešně s pilkou. „Starou větev odříznete a třešně z ní otrháte bezpečně na zemi,“ poradil zahrádkář.


Když vyrazí lidé na třešně s žebříkem, je prý lepší opřít jej do koruny stromu, aby neměl tendenci sjet „Když žebřík lidé opřou o věteva třešně sesbírají, větev se odlehčí a žebřík sjede,“ varoval.