Řekl to na pondělním jednání krajského výboru, jehož se účastnil místopředseda ČSSD Jan Hamáček a člen vedení Milan Štěch. Jihočeští místopředsedové krajského výboru Jaromír Novák a Ondřej Veselý seznámili krajské kolegy s výsledky pražského setkání s předsednictvem ČSSD. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s členy grémia jim v pátek vysvětlovali Zimolovo vyškrtnutí ze seznamu kandidátů nejen kauzou domu Lipno a vysokými odměnami managementu nemocnic. Po hejtmanově rezignaci si Sobotka neumí představit, jak by bylo možné voličům vysvětlit, že Zimola může kandidovat do sněmovny, byť z 22. místa. „Argumentů proti Zimolově kandidatuře je celá řada,“ tvrdí Bohuslav Sobotka s tím, že v posledních měsících přerušil s vedením strany komunikaci.

Odstoupení hejtmana Zimoly
Bez Jiřího Zimoly někteří kandidáti do voleb nejdou

Jihočeští kandidáti na protest proti odstranění exhejtmanova jména ihned vyhrožovali jednotlivými odchody až stažením celé kandidátky.
Na pondělním krajském jednání se měla projednávat i možnost zda nevyvolat smírčí řízení ke znovuzařazení Zimoly do voleb po jednotlivcích, když tuto možnost stanovy neumožňují celé krajské buňce. Hlavní hrdina dramatu situaci komentoval na svém facebookovém profilu. „Je evidentní, že se hledají stále nové důvody pro obhajobu mého vyškrtnutí z kandidátky,“ napsal Jiří Zimola.

Premiér Bohuslav Sobotka.
O Zimolovi nelze s vedením jednat

„Jihočeští kolegové ale vědí, že je to trest za vnitrostranickou kritiku a nepodporu současného vedení na krajské konferenci, kterou jsme si jako jediný kraj dovolili vyjádřit v tajné volbě. Každopádně mám potřebu říct, že už skoro dvacet let nosím oranžový dres, který má v této zemi výjimečnou tradici. Nesvlékl jsem ho ani ve chvílích, kdy nebyl zrovna příliš v módě, a nehodlám ho svlékat ani nyní jen kvůli něčí momentální potřebě osobní msty,“ vyjádřil exhejtman svůj postoj. V pondělí situaci rozčísl. Za rok se chystá na komunální volby, za tři budou krajské. 

Bohuslav Sobotka
U Sobotky bojovali za Zimolu na kandidátce

Bez lídra někteří kandidáti odstoupíBez Jiřího Zimoly někteří sociální demokraté do voleb nepůjdou, i když je exhejtman vyzval, aby setrvali. Jindřich Florián z Českého Krumlova má jasno. „Figuruji na 6. místě a když na kandidátce nebude pan Zimola, tak z ní odstupuji, jak jsem řekl už před týdnem,“ potvrdil v pondělí po skončení krajské diskuse.