Ze sochařského ateliéru Zdeňka Chmelaře vyrazila ve čtvrtek směrem k zoo Hluboká 400 kilogramů těžká zásilka. Jedná se o model kostry mamuta v životní velikosti, který doplní expozici. Laminátová kostra, na jejíž výrobě pracoval tříčlenný tým od letošního ledna, bude státv exteriéru. Její dvojče odcestovalo už o týden dříve do zoologické zahrady v Ostravě.

I nyní bude při převozu kostra rozebrána na menší části. Hlava a žebra kostry pojedou samostatně. V zoo Hluboká mamuta přivítá zástupce ředitele Roman Kössl, který má místní sbírku koster prehistorických zvířat na svědomí. „Jako předloha nám posloužily fotografie pravěké kostry středoevropského mamuta, která stála v Bornau v Německu. Byla za války při bombardování zničena,“ vysvětluje Zdeněk Chmelař, sochař, který před osmnácti lety po studiích odešel do Německa.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.
Herci uvnitř otáčivého hlediště? I to je možnost.

Tam se začal tvorbě modelů koster prehistorických zvířat věnovat. „Za tu dobu jsem pracoval na přibližně sedmdesáti různých kostrách v zahraničí i u nás. A jak souvisí moje volná tvorba s kostrami? Je to provázané. Zajímá mě věčné hledání prapůvodu existence,“ dodává tvůrce, který se těší, až z ateliéru odcestují mamuti na svá místa a uvolní se mu ruce pro přípravu listopadové výstavy v Regionálním muzeum v Krumlově.

A jaká byla práce na mamutovi? „Zažívali jsme krásnou atmosféru, klidnou. Myslím, že nás spolupráce všechny posunula dál, jak po pracovní, tak po psychické stránce. Věřím, že to je na naší práci vidět,“ potutelně se usmívá spoluautor M. R., který je prý tak plachý, jako bývali mamuti, a nepřeje si být jmenován.