Přesně to učinil praktik, za kterým zašla Saša z jihočeského Jindřichova Hradce (na vyžádání redakce uvádí jen křestní jméno), která v momentě, kdy zaznamenala načervenalou moč, zbystřila. „Na urologii mi zjistili zánět močového měchýře. Krev se mi do ní dostala kvůli podrážděné sliznici močových cest. Spravila to antibiotika,“ řekla Deníku.

Mohlo to být ale i něco daleko závažnějšího. „Urolog zjistí, zda je z hlediska ohrožení pacienta příčina více či méně závažná. Výskyt krve v moči nějakou léčbu vyžaduje vždy. Nebezpečné je, když krvácení není spojené s jinými příznaky, třeba teplotami. To totiž lidé bagatelizují. Přitom to je známka toho, že příčinou může být i nádor,“ uvedl Babjuk.

Svou jizvu si často fotí a snaží se šířit osvětu, že onemocnění se netýká jen starších lidí
Deník pomáhá: Klára s hnijícím břichem má novou postel, která tlumí její bolest

Krev se podle něj může v moči objevit jen občas a pak spontánně zmizet, onemocnění ale stále postupuje. Rakovina močového měchýře totiž patří k agresivním a rozvíjí se rychle. „Je proto nebezpečné spoléhat na to, že když už člověk krev v moči nevidí, je vše v pořádku,“ dodal. Krvavá moč se navíc může objevit až za několik týdnů či měsíců poté, co člověk onemocní.

Nejčastěji zánět

Pokud člověk krev v moči okem zachytí, podle Antonína Brisudy z Urologické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol je nejčastější příčinou akutní zánět měchýře, kterým trpí především ženy. Hned na druhé příčce je ale zmíněný nádor.

Následují zvětšená prostata a močové kameny. „Dalšími, méně častými důvody jsou karcinom prostaty, ledvin, ale i mechanické poranění močových cest a podobně,“ řekl Brisuda. S tím, že krev v moči může být i okem neviditelná. Tím je pro člověka těžší zjistit, že mu něco je. U nádoru je přitom důležitý včasný záchyt.

Péče o aknózní pleť není jednoduchá. S trpělivostí a vhodnými přípravky však můžete zmírnit projevy, nebo pokožku zcela zahojit.
Za akné nemůže čokoláda, ale hormony. Způsoby, jak se zbavit pupínků, existují

Jak dodal Brisuda, až pětaosmdesát procent pacientů s tímto karcinomem má jako první příznak právě krev v moči. Rakovinou močového měchýře ročně v Česku onemocní přes dva tisíce lidí. Necelá tisícovka zemře.

Nejrizikovějším pacientem je muž starší pětašedesáti let, který kouří nebo je kupříkladu v práci vystaven karcinogenům. „Pokud člověk s kouřením přestane, snižuje se u něj už po roce riziko vzniku tohoto nádoru o třicet procent a po dalších pěti letech dokonce o šedesát procent,“ uvedl Brisuda.

Co značí krev v moči
• Zánět močového měchýře – z 25 %
• Nádor močového měchýře – až ze 17 %
• Zvětšená prostata – z asi 12 %
• Močové kameny – z asi 10 %
• Nádor prostaty, ledvin či mechanické poranění močových cest atd. – z asi 36 %

Zdroj: Urologická klinika 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy