Na operaci musel čekat až do dospělosti. Ve dvaceti zvažoval, jaký zákrok podstoupit. Nechtěl si nechat chlopeň vyměnit za kovovou, neboť by musel brát silné léky na ředění krve, které by mu znemožňovaly sportovat v míře, na jakou byl zvyklý. „V mezičase jsem dělal kickbox,“ řekl.

Měl štěstí, že jeho máma tehdy narazila na dokument o kardiochirurgovi Štěpánu Černém z pražské Nemocnice Na Homolce, který provádí plastiky aortálních chlopní. „Neváhal jsem a o všem se informoval. K operaci mě indikovala paní doktorka Benešová a posléze mě pan doktor Černý úspěšně odoperoval. Jsem mu vděčný, protože mi vrátil život beze strachu,“ řekl. Postupný návrat začal už čtyři měsíce po operaci. Dnes je Lukášovi sedmadvacet, je otcem a aktivním člověkem.

Plánujete-li  zhubnout, zaměřte se kromě jídelníčku a cvičení také na kvalitu spánku.
Chcete zhubnout? Vyspěte se do štíhlosti

Zmiňovaný chirurg Kardiochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Štěpán Černý Deníku řekl, že aortální chlopeň působí jako jednocestný ventil. Problém nastává, když nedomyká. V populaci podle něj žijí až dvě procenta lidí, kteří se narodili s dvojcípou aortální chlopní. „A přibližně u čtvrtiny z nich, tedy u necelého půl procenta lidí, se ona nedomykavost projeví,“ řekl.

O plastiky je zájem

Ti pak potřebují operační zákrok. Mladším lidem lékaři chlopně nahrazují převážně kovovými, které jim sice vydrží celý život, ale právě kvůli silným lékům na ředění krve je pro člověka obrovským rizikem provozovat intenzivněji náročnější sporty. Při těch mu totiž hrozí poranění a následné krvácení do svalů nebo kloubů. „Kdežto, když provedeme plastiku chlopně, stačí mu třeba půl aspirinu denně,“ řekl Černý.

Třetí cípek sice není možné dodat, dva cípky ale upraví tak, aby fungovaly. „Vytvoříme lidem ventil z vlastní tkáně,“ řekl Černý. S takto upravenou chlopní mohou v pohodě žít třeba do padesáti let, kdy jim lékaři chlopeň vymění za biologickou, tedy vyrobenou z prasečí tkáně.

Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
PŘEHLEDNĚ: Jak se projevují, přenášejí a léčí neštovice. Plané i opičí

O plastiky chlopní mají mladí lidé zájem. Ne pro každého je nicméně vhodná. „Pokud má někdo ventil poškozený natolik, že to neumožňuje smysluplnou rekonstrukci chlopně, nic s tím nenaděláme,“ řekl Černý. S plastikami chlopní se poprvé setkal v roce 2000, kdy strávil rok na torontském pracovišti lékaře Tirone Davida, který se na ně specializoval.

Zdroj: DeníkNa Homolce Černého tým tyto operace provádí už dvacet let. „Celý život jsem hrál fotbal, přičemž v mládí jsem měl těžký úraz kolene. Vím tedy, jaké to je, když člověk nemůže sportovat. Pro řadu lidí je sport zásadní náplní života, pro profesionální sportovce je to zdroj obživy. S náhradní chlopní si svoje dětské sny nemohou splnit, s plastikou ano,“ uzavřel.