Tým si už zažádal o patenty v Evropské unii a ve Spojených státech. Na projektu spolupracovali odborníci z Biotechnologického ústavu AV, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) a firmy Smart Brain.

Podle vědců je kombinace zacílení na mitochondrie a narušení metabolismu železa nádorových buněk nový přístup, který výrazně potlačuje rozvoj nádoru.

Vyšetření na mamografu.
Je vinen. Vědci našli gen zodpovědný za jeden z nejhorších typů rakoviny prsu

Vedoucí Laboratoře nádorové rezistence Jaroslava Truksa popsal, že zablokování mitochondriálního metabolismu železa v nádorových buňkách zabraňuje jejich růstu a dělení, ale i schopnosti metastázování. Nakonec vede k jejich smrti. Vědci látku už úspěšně otestovali na myších.

Preferenční cílení 

Nově popsaný mitochondriálně cílený deferoxamin (mitoDFO) využívá metabolické odlišnosti mitochondrií nádorových buněk. Podle vědců je pak zásadní to, že nová látka působí pouze na nádorové buňky, nezhoubné nezasáhne. Tým prokázal, že látka neovlivnila systémový metabolismus železa v myších modelech. Podle odborníků to potvrzuje preferenční cílení právě do nádorových buněk.

Dobrý spánek snižuje riziko nákazy covidem, zjistili vědci.
Dobrý spánek snižuje riziko nákazy covidem. Naopak syndrom vyhoření je hrozbou

Zástupci AV uvedli, že nyní tým musí provést další preklinické testování - zaměří se na více zvířecích modelů i farmakologii. Šéf Laboratoře Invazivity nádorových buněk při PřF Jan Brábek také uvedl, že jeho laboratoř spolupracuje s kolegy z Biotechnologického ústavu i na několika dalších projektech propojujících nádorový metabolismus a invazivitu nádorových buněk.