Jedno je jisté: Rychlost nové policejní Superby měřit neumí. Nejsou totiž vybaveny příslušným měřícím zařízeím. Policie je bude využívat ke klasické hlídkové činnosti. Ovšem pomocí instalovaných kamer a příslušného softwaru umí třeba kontrolovat zaplacení dálniční známky a dokumentovat různé jiné přestupky a prohřešky.

Na detaily interiéru předaných nových policejních aut se můžete podívat do naší fotogalerie.

Během předávací akce čtyřicítky exemplářů Superbů kombi s policejní kamulfáží jsem měl možnost do detailu prozkoumat jejich vnitřní výbavu. Žádné prvky luxusní výbavy zde instalovány nejsou. "Vycházelo se s výbavového stupně Ambition," uvedl na dotaz mluvčí tuzemské prodejní organizace Škody Auto Pavel Jína. To tedy znamená, že automobil má látkové potahy sedaček, v interiéru se nachází dvouzónová automatická klimatizace, vyhřívání sedaček, parkovací asistent, volič jízdních módů a třeba také vestavěná navigace.

Auto má pohon všech kol a automatickou převodovku. Ta je ale vždy neoddělitelně spojená s příslušnou motorizací, kterou je dvoulitrový přeplňovaný zážehový čtyřválec s výkonem 280 koňských sil.

Omezovač není odstraněný, nejvýše tak lze s tímto vozem dosáhnout rychlost 250 kilometrů v hodině.

Škoda opět uspěla se zakázkou pro tuzemskou policii
Prozkoumali jsme nové policejní Škody. Jejich motory mají minimálně 190 koní

Další prvky, které cenu za jeden předaný kus vyhnaly na zhruba půldruhého miliónu korun, jsou součástí speciální policejní výbavy. Konkrétně se jedná samozřejmě o výstražná světla a majáky. Příslušná diodová stětla (navíc opatřená fyzickým vypínači) jsou třeba i na vnitřní hraně víka zavazadlového prostoru.

V něm se pak nachází například přídavná baterie právě pro napájení světel a dalšího vybavení v době, kdy auto stojí, hasicí přístroj a hlavně kovová konstrukce. Její součástí jsou zabezpečené zásuvky pro převoz zbraní a dalšího potřebného vybavení, lze navíc rozložit pracovní desku, čímž vznikne bytelný pracovní a psací stůl. Vrchní část zavazadelníku je pak od prostoru zadní lavice oddělena bytelnou kovovou mříží.

Vysílačky zatím chyběly…

Na palubní desce je pak ovladač majáků a spouštěč příslušných signálů pro zastavované řidiče, vedle voliče páky automatické převodovky dodatečné USB porty, ukazatel nabití stavu přídavné baterie a spínače dalšího osvělení.

Pod ovladači klimatizace je výřez pro montáž vysílačky. Tu už zabudují přímo technici policie. Pro ně to nebude žádný problém, protože i mechanické a další opravy vozů značky Škoda (na rozdíl od všech jiných značek) si policie zajišťuje sama ve svých dílnách, které jsou téměř ve všech krajích republiky.

Ve Velké Británii již jezdí 450 takovýchto pancéřovaných superbů
Vyzkoušeli jsme Škodu Superb pro VIP. Okénka neotevřete a s dveřmi se nadřete

Pak už jsem si všiml jen několika drobností. Třeba u levé nohy řidičova spolujezdce je připevněno kladívko s diamantem pro rozbíjení automobilových skel, řidič zase má zrcátko na sluneční cloně zakryté speciálním návlekem pro uložení dokladů.

Velkou část prvků z výše popisované výbavy dostanou také další stovky vozů značky Škoda, které policie od této tuzemské automobilky ještě letos převezme. Konkrétně se bude jednat o 300 kusů modelu Scala a 270 Kodiaqů.

V současné době slouží u policie celkem 12 000 různých typů vozidel. Jejich průměrné stáří se v poslední době podařilo snížit na šest a půl roku.