Byl přivolán k objektu v katastru Pluhova Žďáru, kde bylo podezření, že jsou uvnitř nějací zloději.

„Už tam čekala hlídka, která objekt zajišťovala. Bylo jasné, že uvnitř někdo je, ale nevěděli jsme kolik lidí. Okolo byla vysoká zeď, takže byl i problém se vůbec dostat dovnitř. Nebylo ani možné rozbitým úzkým oknem ve výšce na verandě vyslat psa samotného do domu na průzkum, jak se to většinou v takových případech dělá. A nezbylo, než čekat na dvoře, až pachatelé vylezou,“ popisoval začátek akce psovod.

V té chvíli ještě on ani jeho kolegové netušili, co se může stát. „Byl jsem schovaný u verandy, byla strašná tma. Najednou pachatel vyběhl proti mě a ani nebylo vidět, že měl něco v ruce. Nereagoval na výzvy, pak jsem jen zahlédl, jak má napřažené ruce a něco v nich drží. Psa jsem měl na metr a půl dlouhém vodítku v náhubku,“ naznačil začátek dramatu.

Jakmile služební pes Gin zaregistroval pohyb pachatele, bleskově na něj skočil a vyvedl ho z rovnováhy. „To bylo štěstí, protože pachatel už nestačil sekerou seknout a praštil mě topůrkem. To jsem chytil a útočníka přitlačil ke zdi,“ pokračuje Ábel s tím, že do poslední chvíle vůbec netušil, že jde o sekyru. „To jsem poznal, až když spadla na zem,“ dodal.

Přiznává, že teprve poté ho polil horký pot z toho, co všechno se mohlo stát. „Uvědomil jsem si, že to mohlo dopadnout daleko hůř. V takovém ohrožení jsem se ještě neocitl. Jsem svému psovi opravdu vděčný. Udělal to, co je naučený,“ říká Ábel.

S osmiletým Ginem slouží asi čtyři roky. Je zařazený do policejních výjezdů jako pátrací pes. Ve většině případů je spíš nasazován na sledování stop pachatelů a na vyhledávání ztracených předmětů. „Zásahy, kdy je pachatel ještě třeba uvnitř objektu, jsou zřídkakdy,“ doplnil Ábel.

Jak již Deník informoval, dva muži z Jindřichohradecka, dvaačtyřicetiletý recidivista se svým o čtyři roky mladším komplicem, se v pátek u skleničky domluvili na společném vloupání do nějaké chaty. U Pluhova Žďáru pak kolem deváté hodiny večerní přelezli vysokou kamennou zeď. Vypáčili dveře a připravili si k odnesení kradené nádobí, sekeru, potraviny, rádio i žehličku za zhruba tři a půl tisíce  korun. Policisté u nich kradené věci při zásahu zajistili a obratem předali zpět poškozenému majiteli.

Dvojice je stíhána pro podezření z trestných činů těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, násilí proti úřední osobně, porušování domovní svobody a krádeže. Bohužel, soudkyně nedala souhlas na jejich vzetí do vazby, takže jsou stíháni na svobodě.