Je to již potřetí. První dva případy byly minulý týden u Jindřichova Hradce v lokalitě Jindřiše. Poslední se stal na včerejšek do rána na Kamenicku mezi Včelničkou a Benešovem nad Lipou.

To přimělo vedení Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) vypsat odměnu 20 000 korun na dopadení novodobých zlatokopů, respektive zlodějů barevných kovů.

Minulý týden o situaci jednal ředitel JHMD Jan Šatava i se stínovým ministrem vnitra Františkem Bublanem, který ho pozval do parlamentu: „Bohužel, vyplynul z toho poněkud hořký závěr, až se jednou zloději rozhodnou, že nepojedou tak daleko na jih, tak může vykolejit i Pendolíno.“

Pokračoval v tom smyslu, že zatím měli cestující vždy štěstí, že se na krádež přišlo včas.

„Pochůzkář prochází trať každý týden a na závadu narazí. Ale není v našich silách 80 kilometrů tratě uhlídat. To projít trvá právě týden,“ říká Šatava.

Pokud by vlak přejel přes nespojené kolejnice v oblouku, pravděpodobně by podle Šatavy vykolejil anebo by havárie postihla další soupravu. „Na rovném úseku by to mohlo trvat i několik dní, ale začalo by to za jízdy klepat, což je signál, že něco není v pořádku,“ vysvětluje.

Pozitivní zprávou je, že policie konečně případ začala šetřit jako obecné ohrožení. V počátku se totiž vše odvíjelo v rovině trestného činu krádeže.

O prvním a druhém útoku na koleje úzkokolejky čtěte zde: