Pětapadesátiletý bývalý elitní policista, který pracoval také na Okresním státním zastupitelství v Jihlavě, se zastřelil legálně drženou pistolí krátce po desáté hodině večer ve svém bytě v Brtnické ulici.

„Muž měl na hlavě střelné poranění. Lékaři na místě konstatovali smrt,“ potvrdila Deníku příčinu smrti ředitelka krajské záchranné služby Vladislava Filová. Podle ní, nebyl na místě činu nikdo další zraněn.

Důvody sebevraždy vyšetřují krajští kriminalisté. Ti včera nechtěli případ vůbec komentovat. Odpoledne pak přece jen na naléhání médií vydali stručné prohlášení, v němž potvrdili, že vyšetřují sebevraždu svého bývalého kolegy. „Příčina a okolnosti související s tímto činem jsou předmětem dalšího prověřování a v současné době se k nim nebudeme vyjadřovat,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality v Jihlavě Pavel Kubiš.

Podle sousedů předcházela sebevraždě prudká hádka mezi Janem Navrátilem a jeho přítelkyní Jitkou Č. „Byl slyšet výstřel a pak hrozný křik,“ řekl jeden ze sousedů.

Jitka Č. v domě už nějakou dobu údajně nebydlí a podle sousedů se s Janem Navrátilem před časem rozešla a pouze ho navštěvovala. Kromě zdravotních problémů se sluchem, i to mohl být důvod, proč se bývalý elitní policista zastřelil.

„Byl to ten nejúžasnější člověk, kterého jsem v životě poznala,“ svěřila se včera Deníku se svými emocemi Jitka Č. Co se v bytě před sebevraždou dělo, ale nechtěla žena komentovat.

Podle některých lidí z domu bylo slyšet více výstřelů, ale co se přesně stalo, musí objasnit policie. Obyvatelé domu jsou v šoku a nedokáží si vysvětlit, proč jejich bezproblémový soused něco takového udělal.

Ještě v pondělí večer přijelo na místo policejní komando, které celý prostor uzavřelo. Možná i proto, že se měl podle některých svědectví bývalý policista na chvíli objevit se zbraní na ulici.

Sousedé z domu nemohli v pondělí večer ani včera kvůli policejním manévrům u domu zaparkovat svá auta. Prostor před panelákem byl hermeticky uzavřen a policisté na místě pracovali až do druhého dne. Lidé v této lokalitě včera o ničem jiném nemluvili.

Vchod do domu ještě v úterý dopoledne hlídali policisté, protože řemeslníci museli opravit dveře vyražené při policejním zásahu. Na radiátoru v bytě ležely policejní gumové rukavice a na chodbě bytu byl vidět pověšený samopal. Jmenovka na poštovní schránce, kde bylo ještě dopoledne jméno Jana Navrátila i jeho přítelkyně, byla ještě během dne kýmsi stržena.

Bačkovský: Byl to dobrý policista

Jan Navrátil se před časem podílel na budování nového krajského policejního ředitelství na Vysočině. Podle kolegů to byl vynikající odborník. V době budování krajské policejní správy na Vysočině se stal zástupcem bývalého policejního ředitele v Jihlavě Josefa Bačkovského.

Ten se o smrti kolegy včera dozvěděl prostřednictvím zprávy na mobilním telefonu. „Jeho smrt mne překvapila. Byl to fundovaný právník a policista na svém místě,“ zavzpomínal na Jana Navrátila Josef Bačkovský.