Společný lov se odehrál v lednu na Jindřichohradecku. Jak informovala mluvčí policie Hana Millerová, policejní komisařka v těchto dnech vypracovala návrh na podání obžaloby již obviněných mužů a případ postoupil ke státnímu zástupci. "Muži při konání naháňky v lednu v jedné honitbě na Jindřichohradecku, jako myslivecká stráž ustanovená kompetentním městským úřadem, neměli splnit povinnost vyplývající z jejich pravomoci. Jako úřední osoba měli v neodkladném případě neprodleně oznámit orgánům policie nebo příslušným orgánům státní správy neoprávněné ulovení celkem šesti kusů jelena evropského staršího jednoho roku na společném lovu, neboť se jedná o zakázaný způsob lovu dle zákona o myslivosti," vysvětluje podstatu problému Hana Millerová.

Ilustrační foto.
Neznámý pytlák u Chlumu zastřelil srnce

Policejní komisařka rovněž vypracovala podnět k předání trestního řízení do Dánského království, neboť po shromáždění veškerých dostupných materiálů je z přečinu pytláctví důvodně podezřelých také pět cizinců, občanů Dánska, kteří byli uživatelem honitby pozváni na naháňku a neoprávněně šest zmíněných jelenů ulovili. "A to i přesto, že byli před zahájením společného lovu předem řádně poučeni mysliveckým hospodářem o tom, co se smí a bude lovit, neboť lov dospělého jelena evropského je dle zákona o myslivosti v České republice zakázán. Tím způsobili škodu dle sazebníku minimálních hodnot neoprávněně ulovené zvěře ve výši nejméně 175 800 korun," doplnila Hana Millerová s tím, že k projednání přestupku půjde na příslušný městský úřad také jednání mysliveckého hospodáře, který měl při zahájení myslivecké naháňky mylně poučit účastníky lovu o tom, že se může lovit jelen evropský, tzv. špičák, stáří do dvou let, což je v rozporu s ustanovením zákona o myslivosti, neboť na společném lovu je možné lovit pouze laň a koloucha jelena evropského.

Dále myslivecký hospodář před zahájením společného lovu údajně nesepsal úplný seznam lovců, kteří se naháňky následně zúčastnili, dále společně s uživatelem honitby ihned po ulovení zvěře neměl zajistit její označení nesnímatelnou plombou, což je v rozporu se zákonem o myslivosti.

Ilustrační foto
V jemčinských hvozdech upytlačili zvěř za 1,4 milionu