V tomto případě se šofér musí zpovídat dále i z toho, že není držitelem příslušného řidičského oprávnění a použil motorku neevidovanou a bez registrační značky.

Tester, který zjišťuje drogy, ukázal ve slinách podezřelého amfetamin. „Do deseti minut je znám výsledek. Na detektoru je škála látek, které lze zjistit. Jedná se o informativní zkoušku, po ní je řidič vyzván k odběru biologického materiálu, většinou krve,“ vysvětluje postup jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Pokud řidič lékařské vyšetření bezdůvodně odmítne, vystavuje se stejně jako u alkoholu sankci do 50 tisíc korun.

U alkoholu, pokud řidič nadýchá pod jednu promile, se nejedná o trestný čin, ale je jeho případ postoupen ke správnímu řízení na příslušném pověřeném městské úřadě.

„U drog taková hranice není a případ, pokud řidič k tomu nemá zároveň další prohřešky, jako například jízdu bez řidičského oprávnění, alkohol a podobně, končí vždy ve správním řízení,“ zmínila Millerová.

Podle vedoucího odboru dopravy jindřichohradeckého městského úřadu Zbyňka Heřmana se pak každý přestupek posuzuje individuálně.
A za řízení ve stavu vylučujícím způsobilost jsou v přestupkovém zákoně sankce do 10 tisíc korun, a to včetně zákazu řízení na dobu až do jednoho roku.

Na každého může droga působit jinak a ovlivnit řízení auta. „Záleží, jak je silná, jaká je to látka, jak účinkuje a také, jak je člověk vnímavý,“ říká pracovník občanského sdružení Meta Milan Týmal, který se drogovou problematikou léta zabývá.

Policie upozorňuje, že do budoucnosti řidiči musejí počítat s tím, že při silničních kontrolách je může test na drogy čekat.