Pod odborem kanceláře starosty, který působí na hradeckém městském úřadu, se skrývá oddělení přestupků. To na základě veřejnoprávních smluv zajišťuje přestupkovou agendu pro osmačtyřicet měst a obcí na Jindřichohradecku, z nichž největšími jsou Nová Včelnice a Nová Bystřice.

Podle Pavla Smrže z oddělení přestupků převažují přestupky proti občanskému soužití, kdy se jedná různé urážky, ublížení na zdraví a napadení. „Dále jde o přestupky proti veřejnému pořádku, zejména o rušení nočního klidu, a také o přestupky proti majetku,“ řekl. Úředníci se velmi často zabývají rovněž přestupky podle různých speciálních zákonů – například podle zákona o návykových látkách nebo zákona o zbraních.

Prohřešky na hradecký úřad oznamují státní, případně městští policisté. Pokud se věc neodloží, může být přestupek podle mluvčí hradecké radnice Karolíny Bartoškové řešený uložením pokuty na místě nebo se ve věci zahájí řízení. „V případě uznání viny je potom uložený správní trest včetně nákladů na řízení,“ doplnila mluvčí s tím, že hradecký úřad městům a obcím podle smluv účtuje 1200 korun za každý oznámený přestupek.

Podle tajemníka novobystřického úřadu Rudolfa Hubingera zaplatilo město hradeckému úřadu za loňský rok 57 600 korun, tedy poplatky za řešení celkem 48 nahlášených přestupků. „Jsme s takovýmto řešením velmi spokojení, protože u nás na úřadě nemáme člověka, který by se přestupky mohl zabývat,“ vysvětlil tajemník.

Trápí i střet zájmů
- V poslední době přichází řada oznámení na přestupky podle zákona o střetu zájmů. Těmi se zabývá obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jejímž obvodu má veřejný funkcionář trvalý pobyt.