Podle vrchního strážníka Luboše Müllera peníze našel v centru města. „Peníze jsme předali na ztráty a nálezy na městském úřadu, kde si je může majitel vyzvednout, pokud správně řekne, o jakou částku jde a v jakém obalu byly peníze uložené," vysvětluje Luboš Müller.

Poctivý nálezce má ze zákona nárok na odměnu ve výši deseti procent z hodnoty nálezu. Když se do jednoho roku vlastník nepřihlásí, může věc nálezce, popřípadě obec užívat. Po uplynutí tří let od vyhlášení nálezu, pokud se vlastník nepřihlásí, nabude nálezce vlastnické právo k věci nebo k výtěžku za ni strženému.

Zatajení nálezu je trestné!

Co říká zákon

Kdy může věc patřit nálezci?
- Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji. (jinak se dopustí přestupku nebo trestného činu zatajení nálezu)
- Věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.
- Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.
- Nálezné činí desetinu ceny nálezu. Má-li však ztracená věc hodnotu jen pro toho, kdo ji ztratil, nebo pro jejího vlastníka, náleží nálezci nálezné podle slušného uvážení.
- Uplynou-li tři roky od vyhlášení nálezu, nabude nálezce, obec nebo jiná osoba, které byla věc svěřena, vlastnické právo k věci nebo k výtěžku za ni strženému.

Jiná situace je u opuštěných, respektive zatoulaných zvířat:
- Je-li nalezeno zvíře zjevně určené k zájmovému chovu a nepřihlásí-li se o ně nikdo do dvou měsíců od vyhlášení nálezu, nabude k němu nálezce vlastnické právo.
- Prohlásí-li nálezce obci, že zvíře nabýt nechce, a svěří-li obec zvíře neodvolatelně osobě, která provozuje útulek pro zvířata, může tato osoba se zvířetem volně nakládat, pokud se o ně nikdo nepřihlásí do čtyř měsíců ode dne, kdy jí bylo zvíře svěřeno. Byl-li nález vyhlášen až po předání zvířete, počne lhůta běžet od vyhlášení nálezu.