Krajský soud jeho odvolání v pátek zamítl jako nedůvodné.

Pan Miroslav měl podle obžaloby 3. srpna 2007 v podvečer na okraji obce uchopit za otěže a za uzdu koně, na němž seděla 31letá jezdkyně, a strhávat jej k zemi se slovy „Ty s…, pojď dolů!“.

Žena spadla a utrpěla těžký otřes mozku s podvrtnutím krční páteře.

Obviněný takový čin popřel. Na místě prý tehdy vůbec nebyl. V hlavním líčení doplnil, že byl nakupovat v Globusu. Dotyčnou prý viděl po údajném napadení skákat na koni a občas přitom spadnout.

Myslí si, že byl obviněn ze msty, protože proti údajné poškozené svědčili v přestupkovém řízení, když jí utekli psi a pokousali sousedku.
On sám byl taky přestupkově řešen, když vytrhal oplocení přítele oné jezdkyně na pozemcích, které má pronajaty. Ten přítel je chce trvale získat a s nimi dotace, které jsou na ně vypláceny.

Poškozená uvedla, že obžalovaný přistoupil ke koni, na němž jela, nadával jí a vyhrožoval. že nebude jezdit po jeho pozemku.

Začal s klisnou cloumat, ta se zvedla a svědkyně vypadla ze sedla. Probudila se v nemocnici.

S obžalovaným prý mají problémy celých sedm let, co v obci žijí.


Důkazy

Její přítel uvedl, že mu o incidentu řekli hosté v restauraci.

Šel se na místo podívat, ale družka už vedla koně zpátky. Mluvila zmateně, tak ji odvezl do nemocnice a tam si ji nechali. Druhý den šla domů na revers.

Dotyční hosté, očití svědkové události, kolem níž jeli, popsali, jak obžalovaný visel zepředu na koni a jezdkyně poté padá dozadu. Mysleli si, že se kůň splašil a ten pán ho drží.

Znalec lékař konstatoval objektivní příznaky otřesu mozku a vyloučil případnou simulaci poškozené. Její chování po události, jak je popsal její přítel, zranění odpovídá.

Bývalá družka pana Miroslava, která podle poškozené byla u incidentu (aniž proti jednání obviněného zakročila, jak poznamenal později soud), prohlásila, že se vrátili z Globusu až kolem sedmé.

Další svědkyně potvrzovala, že v kritickou dobu skutečně pana Miroslava s přítelkyní viděla na nákupu v Budějovicích. Datum si prý pamatuje proto, že ten den byla ošetřena v nemocnici s kotníkem. Bylo však zjištěno, že pacientka toho jména databází zařízení neprochází.

Soud tedy tyto svědkyně nepokládal za zcela věrohodné a vinu pana Miroslava měl prokázánu dalšími důkazy. Má zkušenosti se zvířaty a byl tedy srozuměn s tím, že způsobem, jaký zvolil, může koně vyplašit a způsobit tak pád jezdkyně. Jednal tedy srozuměn s případným těžším následkem.

Dosud netrestanému obžalovanému soud uložil podmíněný trest a povinnost nahradit pojišťovnám poškozené jezdkyně celkem 13.507 korun.
Komplot?

Pan Miroslav se odvolal.

Jeho obhájkyně předložila krajskému soudu posudek jiného znalce k charakteru a mechanismu zranění poškozené.

Jako další důkazy opět mj. navrhovala provést vyšetřovací pokus. Mínila, že manželé, kteří měli být očitými svědky události, jsou známými poškozené a jejího přítele a na výpovědích se s nimi domluvili.

Obžalovaný prý na místě skutečně nebyl, vždycky v pátek jezdí nakupovat do Globusu. Se svědkyní, která mu to potvrzuje, jsou prý teď ve při, neměla by důvod lhát v jeho prospěch…

Pan Miroslav začal svou závěrečnou řeč zeširoka, jak údajně poškozená s přítelem terorizují celou ves. On je zato slušný občan, který neporušuje zákon.

Nikdy prý těm dvěma nic neudělal, a přesto ho léta pronásledují. „Když nepomohlo udávání, pomluvy, zmlácení, tak vymysleli tohle,“ prohlásil.

Krajský soud jeho odvolání zamítl s tím, že první instanci nemá v této věci co vytknout.

Předseda senátu poznamenal, že prvotní sousedské spory o majetek, restituce atd. narušily a zjitřily lidské vztahy ve vsi až k trestním stíháním.

Jedno další předtím ostatně odvolací soud také konstatoval. Poškozená v této věci a její přítel byli loni v září obžalováni z ublížení na zdraví a výtržnictví spáchaných na panu Miroslavovi a jeho družce (mj. najetím koněm). Okresní soud věc letos v únoru postoupil magistrátu k posouzení, zda nešlo o přestupek.

Vinu pana Miroslava skutky popsanými v žalobě má i krajský soud za prokázánu. Neuvěřil jeho tvrzení, že na místě nebyl, a zmiňované svědky události označil za naprosto věrohodné.

„Příčinná souvislost jednání obžalovaného s pádem poškozené s koně a jejím zraněním je zřejmá,“ řekl předseda senátu.

Nad rámec rozhodnutí pak dodal: „Lze si jen přát, aby už tyhle konflikty ve vsi skončily, a to záleží mimo jiné i na vás, pane obžalovaný…“

Podmínka, zavazující pana Miroslava k bezúhonnému chování po nadcházející tři roky, by k tomu podle soudu rozhodně mohla přispět.

Rozhodnutí je pravomocné.