K incidentu došlo loni v červnu ve squatu v bývalém železničním překladišti v Jindřichově Hradci. Mezi dvěma bezdomovci tu vyvrcholily dlouhodobé spory, napadání a zřejmě i šikana a Miloš Matulka na poškozeného zaútočil. K tomu se sám přiznal. Napadání a útoky trvaly zřejmě delší dobu a podle obžaloby vyvrcholily tím, že obžalovaný si došel pro sekyru a udeřil s ní poškozeného několikrát do hlavy.

Soud začal výslechem obžalovaného. Ten nepopíral spory a napadání. Osudné noci podle něj konflikt vyprovokoval poškozený. „Začal na mě vyřvávat nesmyslné věci,“ řekl Miloš Matulka. Odmítl ale, že by útočil sekyrou. „Já jsem s tou sekyrou nikdy nepracoval,“ řekl s tím, že zranění na hlavě a ruce utrpěl poškozený podle něj při pádu na sporák.

Před soudem vypovídal i napadený bezdomovec, kterého eskorta přivedla z výkonu trestu za krádež. Potvrdil to, co řekl policii, tedy, že byl napaden sekyrou. „Křičel na mě: Ty zm..e Já tě zabiju!“ řekl napadený. O incidentu vypovídají před soudem jen útočník a napadený a na místě bylo hodně málo světla. Řeč je proto hlavně o tom, že napadený viděl záblesk kovu sekyry. Poškozený po útoku došel zkrvavený na půl kilometru vzdálenou pumpu, kde mu zavolali pomoc.

Ilustrační foto.
V Protivíně hořela truhlárna. Požár pravděpodobně způsobila technická závada

K útoku došlo loni 27. června kolem třiadvacáté hodiny. Policisté při orientační dechové zkoušce zjistili, že obžalovaný v sobě měl 3,3 promile alkoholu. Podle svého odhadu vypil za den deset až patnáct piv. Poškozený byl v nemocnici pouze den a pak podepsal revers a odešel. Kromě zranění na hlavně měl i téměř useknutý prst na ruce. U rvačky byly dvě ženy. Přítelkyně obžalovaného odmítla vypovídat a druhou se nepodařilo policii předvést k soudu.

Vozidlo, ve kterém řidič podezřelý ze střelby po incidentu ujel.
Policie řidiče, který střílel na druhé auto, dopadla

Rozsudek by měl padnout ve čtvrtek 16. ledna.