Kromě toho samozřejmě městská policie řeší i běžné události jako krádeže, jízdu pod vlivem alkoholu či rušení nočního klidu a další.

Nejhorší situace byla podle velitele městské policie Jaroslava Rapanta první týden po vyhlášení nouzového stavu. "Lidem chvíli trvalo naučit se nosit roušky. Zpočátku jsme měli hodně přestupků, ale ve druhém týdnu už to bylo jen kolem třiceti," uvedl velitel s tím, že se strážníci snaží řešit přestupky domluvou. "Většina si nechá říct, ale pokud je člověk arogantní a na napomenutí nereaguje, padají pokuty," doplnil s tím, že výše pokuty je deset tisíc korun. Takových dali strážníci zatím asi pět. Pokud jdou události ke správnímu řízení, je to ještě víc.

Pití alkoholu. Ilustrační foto.
Popíjeli v garáži. Policistovi za upozornění vyhrožovali zabitím

Nedodržování povinnosti nosit roušku se často týká také dětí a mladistvých. Většinou však po napomenutí uposlechnou. "Řešili jsme například ženu s jejími pěti dětmi. Ani jeden z nich neměl roušku," poznamenal Jaroslav Rapant. Další skupinou, která příliš nerespektuje nařízení, jsou lidé bez domova.

Strážníky často na porušování krizových nařízení upozorňují telefonicky obyvatelé města. V prvních dvou týdnech byla tísňová linka 156 přetížena, volaly na ní stovky lidí s dotazy či požadující různé informace. Nezapomínají však ani teď hlásit i špatně parkující vozidla.

Městská policie také ve dvou případech čelila ze strany osoby, kterou řešila, vyhrožování, že je nakažena koronavirem a strážníky infikuje. V obou případech šlo o poplašnou zprávu.

Požár v Borovanech.
OBRAZEM: V Borovanech hořelo dřevo v areálu pily

Několikrát také písečtí strážníci řešili shlukování více osob, což v těchto dnech není dovoleno. Setkali se i s agresivní reakcí. Když například hlídka vyzvala pětici osob v Šafaříkově ulici, aby se rozešla, jeden z dotčených začal být agresivní a pokusil se strážníky napadnout. Tomu hlídka zabránila a převezla muže podezřelého ze spáchání trestného činu na Policii ČR.

Činnost městské policie je v těchto dnech maximálně organizovaná. Strážníci se ve směnách střídají bez vzájemného potkávání, služebna i vozidla se opakovaně dezinfikují, dodržuje se přísná hygiena i celodenní nošení roušek. Respirátory městská policie nemá. V preventivní karanténě není v Písku žádný strážník.