Podle pondělního vyjádření policejní mluvčí Hany Millerové zde neznámý pachatel od 12. ledna nabízel k prodeji Volkswagen Sharan Pacific za  70 tisíc korun.

„Na inzerát reagoval poškozený. Na základě e-mailové komunikace se dohodl na zakoupení inzerovaného vozidla a 15. ledna dle dohody zaslal na účet vedený u řecké banky částku 2 500 Eur. Prodejce do dnešního dne vozidlo nedodal a na e-mailovou komunikaci již nereaguje," popsala Hana Millerová.

Autachtivému kupci tak zůstaly oči pro pláč podle aktuálního kurzu mu vznikla škoda za nejméně 68 tisíc. Minulý týden se podvedený občan vydal vše ohlásit na policejní služebnu.

Policisté před podobnými nákupy varují. Na Jindřichohradecku je to v krátké  době již druhý případ. V prosinci prostřednictvím internetové inzerce na portálu www.autoscout24.de odpověděl další nic  netušící poškozený na   nabídku prodeje osobního automobilu  Audi Q5 za  17700 Eur. Neznámý pachatel z něho vylákal   zálohu 8850 Eur, tedy v přepočtu 238 950 korun. Jednatel společnosti  ji zaslal na účet neznámého inzerenta u banky ve Velké Británii a firma už neviděla ani peníze ani auto.

Podle policejní mluvčí podvodů na internetových portálech stále přibývá a není tak jednoduché pachatele dopadnout a v rámci úkonů trestního řízení i obstarat důkazní materiál, který by je z jeho páchaných skutků usvědčil. Navíc ani lidé nepoctivého inzerenta na internetu jen tak nepoznají.

„Podvodníci si na portálu poskytují navzájem pozitivní hodnocení. Běžný občan pak lehce uvěří, že inzerent je solidní a solventní a proto od něj zboží objedná a následně i koupí," varuje Hana Millerová a zdůrazňuje, neplatit nic dopředu.