"V souvislosti se středeční pátrací akcí, při níž policisté nalezli v obci na Jindřichohradecku u rodinného domku tělo mrtvého muže, na němž byl spáchán násilný čin, obvinili jihočeští kriminalisté osmačtyřicetiletou ženu. Obětí zvlášť závažného zločinu vraždy je čtyřiapadesátiletý muž, který byl od začátku listopadu pohřešován. Kriminalistům se žena k činu doznala a v současné době je umístěna v policejní cele. Kriminalisté podají státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněné ženy do vazby," sdělila mluvčí Lenka Holická.

Pravděpodobně se jednalo o manželku zavražděného, to ale policie zatím nepotrvdila.

Ve čtvrtek dopoledne byla usedlost, která je i s pozemkem obehnaná vysokým dřevěným plotem, prakticky opuštěná, pouze dva muži nám sdělili, že byli požádání, aby se postarali o zvířata, ale že nic bližšího k rodinné tragédii neví. Jen tak mezi řečí poznamenali, že do domu už se hned tak nikdo nevrátí.

V osadě Cikar žije necelá dvacítka obyvatel, mezi kterým se zpráva o smrti jejich souseda rychle šířila a začal je obcházet strach. "Už ve středu dopoledne tam jel konvoj policistů a pak ještě jela další auta hasičů. Je to nepříjemné, když nevíte, kdo něco takového může udělat," shodovaly se ženy pracující na plantáži v lesní školce a dodaly, že začaly doma zamykat.

Přiznávají, že hned první myšlenka padla na vraždu Soni Illeové, jejíž tělo bylo nalezeno nedaleko od Cikaru v Jemčinském masivu. O tom na samotě mluvil snad každý.

"To nevíte, kdo se tady v těch hlubokých lesích může pohybovat," poznamenaly.

Rodina zde nově provozovala penzion a zaměřila se na agroturistiku. Podle místních žena dělala keramiku.

"Oni si žili svým životem, moc jsme toho o nich nevěděli. Pán u nás taky chvíli pracoval ve školce a byl to moc hodný člověk. Teď byl asi rok bez práce a když se ztratil, tak jsme si mysleli, že si mohl někde sáhnout na život, ale tohle by nikoho nenapadlo," poznamenala jedna z místních obyvatelek.

Ve středu odpoledne policisté při pátrací akci na Cikaru našli v jímce u usedlosti zvané Vilémka od 9. listopadu pohřešovaného muže.

Kolem 16. hodiny policejní mluvčí Lenka Holická sdělila, že zemřel násilnou smrtí.