Většinou až 
v okamžiku, kdy se utrhne pomyslné ucho džbánu a ublížení na zdraví je tak velké, že si žádá lékařskou pomoc, do děje vstoupí i policie. Ne vždy tím má však oběť vyhráno.

Policisté před několika dny museli odložit případ domácího tyrana z Třeboňska, který pět let napadal a bil svou družku. Jak již Deník informoval, vše vygradovalo letos v dubnu, kdy podle policejní mluvčí Hany Millerové útočník po požití alkoholu ženu udeřil opakovaně pěstí do obličeje. „Následně ji shodil na zem, kde ji několikrát kopl do nohou a zad a poté jí prsty ruky tlačil do měkkých obličejových tkání," popsala Hana Millerová.

Napadená musela být ošetřena v nemocnici a její léčení si vyžádalo deset dnů. Hned ten den policisté zahájili úkony trestního řízení s podezřením za trestné činy úmyslné ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování. Napadená nakonec ale vzala souhlas se stíháním svého partnera zpět. Včera však policie případ 
v souladu se zákonem odložila, neboť trestní stíhání je nepřípustné, jelikož je podmíněno souhlasem poškozené.

Podle Hany Millerové se však agrese domácího tyrana často stupňuje. Ženy bývají ke svému partnerovi v takových případech vázané ekonomicky i citově, mají děti, nevědí, kam by šly, takže 
k razantnímu řešení se neodváží. 

 Když už k nějakému vážnému domácímu incidentu dojde, odborníci radí obrátit se na nějakou organizaci a vyhledat pomoc.
V Jindřichově Hradci například působí dvakrát týdně poradna sdružení Theia a v Českých Budějovicích známý Bílý kruh bezpečí. Jeho případová manažerka Petra Texlerová potvrzuje slova policejní mluvčí Hany Millerové, že ve většině případů se domácí násilí stupňuje.
„V řadě případů oběti nedají souhlas ke stíhání partnera nebo ho stahují, což našim klientům nedoporučujeme. I když se zdá situace z jejich pohledu bezvýchodná, vždy se dá nějaké řešení najít. Pokaždé volíme individuální přístup, můžeme pomoci i s hledáním ubytování a dalšími nezbytnými kroky," říká Petra Texlerová s tím, právě u domácího násilí je specifické, že hlavně ženy nedají souhlas ke stíhání tyrana.

„Za dobu, kdy s ním žijí, je často dominantní partner zcela ovládl, získají přesvědčení, že bez něho nedokáží žít a samozřejmě si nakonec i myslí, že je to jejich vina a ne násilnického partnera," dodala Petra Texlerová.

KDE HLEDAT POMOC:

Bílý kruh bezpečí:
linka telefonické krizové pomoci – 116 006
Poradna – České Budějovice, Riegrova 51
telefon – 387 200 094 nebo 734 479 644
THEIA – krizové centrum:
tel. nonstop – 775 202 421
Poradna – Jindřichův Hradec,
Pravdova 837
telefon – 775 202 421