Všichni ji považovali za chudinku z povodní, protože lidem tvrdila, že jí velká voda všechno vzala. Tak po ní původně pátrali i kriminalisté 
a přitom žena měla na rukou krev devětasedmdesátileté důchodkyně Marie Čondlové. Ta byla brutálně zavražděna ve svém domku, kde provozovala penzion. Na hrudníku měla čtyři bodné rány a rozbitou hlavu, jak se z ní útočnice snažila získat informace o ukrytých penězích.

Vražda otřásla celou Kardašovou Řečicí. V té době ještě nikdo z kriminalistů neměl ani tušení, že se jedná o další případ sériových vrahů manželů Stodolových.

A jak na jednu z nejbrutálnějších vražd v regionu vzpomíná tehdejší šéf jindřichohradecké kriminálky Pavel Prýgl? „Všichni policisté včetně kriminalistů byli nasazeni na povodních. Hlídali evakuované vesnice, aby se v nich nerabovalo. Já jsem měl dovolenou, strašně lilo a pak mi volal ředitel, že máme vraždu. Vypadla mi štětka z ruky a dovolená skončila. Rozjelo se standardní vyšetřování, až do večera se ohledávalo místo činu, zajišťovaly se stopy. 
V úvahu připadaly všechny možné verze včetně možnosti vydírání rodiny," začíná vyprávět exkriminalista o případu, který posléze zapadl do mozaiky vraždících manželů Stodolových.

Otázek okolo brutálně zavražděné důchodkyně  při srpnových povodních před deseti lety byla podle tehdejšího šéfa jindřichohradecké kriminálky Pavla Prýgla hned od počátku vyšetřování  celá řada.

Až se kriminalisté dopracovali k identikitu ženy, která důchodkyni v penzionu navštívila. „Měli jsme v té chvíli jinou podezřelou, která vypadala stejně, ale tu jsme nakonec vyloučili. Vše se dál odvíjelo od zjištěných indicií. Prověřovali jsme všechny případy, kdy v rámci republiky došlo k útoku na starého člověka, až jsme se dostali k případům dvou usmrcených žen a muže ve východních Čechách," naznačuje zvrat ve vyšetřování Pavel Prýgl.

Posunem byla i pozitivní reakce Stodolové na detektoru lži na otázky Kardašovy Řečice. Dva jindřichohradečtí kriminalisté se pak stali i součástí vyšetřovacího týmu, který rozplétal řádění Stodolových.  „Znamenalo to spoustu mravenčí práce a hlavně naši kriminalisté  získali důvěru Stodolových při výsleších, což vyšetřování pomalu posunovalo dál," pokračoval Pavel Prýgl.

Jak tehdejší šéf jindřichohradeckých kriminalistů dále zmiňuje, nezanedbatelná byla také skutečnost, že některé z případů vražd byly původně uzavřené s tím, že se jedná o sebevraždu. Tyto chyby policistů na Kutnohorsku byly i předmětem vyšetřování.

„Viděl jsem hodně násilných činů, ale tohle bylo velice brutální. Stará paní byla přivázaná ke křeslu, v hrudníku čtyři bodné rány, hlavu rozbitou válečkem na nudle. O síle úderu svědčí to, že se rozlomil," míní kriminalista s tím, že Stodolová se vydávala za chudinku, která o povodních o všechno přišla. „Tehdejší situace ve společnosti, kdy řádily povodně, Stodolové nahrála. Dokázala vzbudit soucit," dodal na závěr Pavel Prýgl.