Vedoucí odboru dopravy soběslavské radnice řešil své osobní spory svérázným způsobem. Svému podřízenému instaloval v kanceláři amatérský odposlech.

O aféře ve středu ráno informoval server Novinky.cz.
Tajemník úřadu Radek Bryll odposlech potvrdil a uvedl, že Jiří Hanzlík tak řešil své osobní neshody se svým podřízeným. „Jedná se o selhání jednotlivce, které má velice nepříjemný dopad na celou soběslavskou radnici. Pan Hanzlík ze své funkce sám rezignoval. Ti dva spolu bojovali déle než rok a tento způsob řešení mi přijde jako dosti nešťastný,“ řekl včera pro Deník Radek Bryll s tím, že spolupracovníci se neměli rádi od začátku a zmíněná aféra je ostudou celého úřadu.


Princip chůvičky

Nejednalo se ovšem o klasický odposlech. Fungoval na principu dětské chůvičky, kdy na jednom místě je vysílač a na druhém přijímač. „Z druhého konce vycházely pouze zvuky. Nešlo o zařízení, které mělo obraz nebo možnost záznamu,“ upřesnil tajemník Bryll.

Na odposlech přišel sám postižený úředník již v červenci. Bryll okamžitě informoval starostu Jindřicha Bláhu a věc řešili na místě. „Do této chvíle nebyla podána žádná oficiální stížnost nebo oznámení policii. Pověřili jsme kolegy obvodního oddělení, aby se spojili s místní radnicí a věc prošetřili,“ sdělil včera odpoledne mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek.

Starosta Jindřich Bláha (ODS) považuje věc za ryze interní, protože se nejednalo o klasický odposlech.

Podle deníku Právo považuje případ za stejný, jako kdyby se dva úředníci poprali. „Bohužel, bývalý vedoucí odboru tak řešil své osobní spory nešťastným způsobem,“ řekl Bláha a s jeho názorem se ztotožnil radní Jaroslav Koldan (ODS).

„Šlo vyloženě o lidské selhání jedince, které pro všechny zaměstnance úřadu vyznělo vyloženě nešťastně,“ dodal Koldan.

Jiří Hanzlík nebyl celý den na svém pracovním čísle k zastižení, proto se k věci nevyjádřil. Pro Právo uvedl, že o ničem neví a že je celá věc nesmysl.

Bryll má představu o tom, jak k úniku informací z radnice mohlo dojít, ale nemůže ji právně doložit. Proto nechce spekulovat.