Policie v Jindřichově Hradci dopadla mladého muže, který přes internetovou síť školy nabízel programy a hudbu.

„Přes bezdrátovou síť Wifi si vše stahoval a šířil dál. Využil k tomu školní adresu,“ uvedla pracovnice okresního policejního ředitelství Hana Millerová.

Výměnný obchod

Obviněný mladý muž tak způsobil od roku 2005 do listopadu loňského roku škodu za 65 000 korun.

Podle Millerové se určitě nejedná o jediný případ internetového pirátství na Jindřichohradecku, ale ne všechny se daří policii odhalit a dosledovat.
„Takovým výměnným obchodem se podle odhadů zabývá asi jedna třetina národa. Existují speciální programy, kde čím víc toho účastník nabízí, tím víc toho může stahovat,“ vysvětluje Millerová.

Pokračovala dál v tom smyslu, že tento případ byl dost výjimečný v tom, že se podařil odhalit, a to díky právě napojení přes školní adresu.

Autorská práva

„Lidé by si měli dát pozor, aby data, respektive díla chráněná autorským zákonem, jako jsou hudební díla, ale i třeba programy, nenabízeli ostatním prostřednictvím internetu. Vystavují se tak trestnímu stíhání,“ zdůraznila Millerová.

Mnozí ještě mají na paměti kauzu studenta z Kaplice, který natočil titul Simpsonovi ve filmu v den jeho premiéry v České republice a kopii následně rozšířil po síti internetu. Případ, kdy škoda na autorských právech šplhala do závratných částek, upozornil veřejnost na skutečnost, že filmové pirátství není anonymní a má své následky.

Pro spoustu mladých lidí dnes není problém sehnat přes internet nahrávku čehokoli.

Dnešní náctiletí však také moc dobře vědí, s čím si zahrávají. „Je ale náhoda, že někoho chytí. Šance, že na někoho přijdou ve škole, je menší, nebo rozhodně ho neodhalí hned. Je několik možností, jak si data vzájemně stahovat, buď přes nějaký web anebo prostřednictvím nějakého programu přes internet,“ říká jindřichohradecký student, který se specializuje na počítačovou techniku.

Naprosto zasvěceně hovoří o řadě možností, ale i o tom, že většinou se policie případy zabývá na udání a o tom, že nejde tak ani o tresty odnětí svobody, ale o finanční sankce, které mohou šplhat k milionům.
Vykrádání se však děje i na webových stránkách, kde mnohdy i z nevědomosti nás osloví známá melodie.