Jeho matka s pomocí přítele Grepla chlapce zavraždila, aby nemusela Honzíka svěřit do péče otci, Romanu Rokosovi. Chtěli chlapce zabít vstříknutím vzduchu do žíly, nakonec ho smrtelně pobodali a pro jistotu ještě udusili.

V květnu 2007 soud svěřil syna otci, matka syna nevydala, skrývala se s ním a 9. prosince dítě se svým druhem zavraždila.

Stašková před soudem plakala a zdůrazňovala, jak měla syna ráda, její přítel Grepl také plakal a říkal, jak se o kluka staral. Matka a její druh se přitom vzájemně obviňovali, že hlavní podíl na smrti Honzíka má ten druhý. Soudní znalkyně, psycholožka Štěpánka Tůmová, je charakterizovala jedinou větou: „Pokud v soudní síni oba plakali, pláčí především nad sebou.“

Psycholožka zdůraznila, že ani jeden z obžalovaných není schopen plnohodnotného citového prožívání jako každý průměrný člověk. Projevují se u nich jenom povrchní emoce.


Motivem byla msta

Hlavním motivem zavraždění bezbranného chlapce byla podle znalců nenávist matky k otci malého Honzíka. Její druh, člověk poněkud slabšího ducha, byl ve vleku Staškové a bloudil s ní dlouhé měsíce po republice.

Navštěvovali příbuzné a známé a utráceli Greplovy skromné úspory. Stašková byla policií celostátně hledaná. Nakonec malého Honzíka zavraždili.
Oba prý chtěli také spáchat sebevraždu, ale nedokázali nic jiného než se litovat a vykopat z hrobu mrtvého chlapce a vozit ho v autě. Od loňského srpna do prosince vykopali celkem tři hroby, kam chtěli chlapce uložit. Stašková to popírá, věděla prý jen o poslední jámě.

Tragédie začala loňského 22. května, kdy táborský okresní soud rozhodl o svěření pětiletého Jana Rokose do péče otce. O tři dny později si vyzvedává Stašková syna na víkend a už ho otci nevrací. Spolu s Greplem a Honzíkem pobývá v místě svého trvalého bydliště v Dolním Žandově.

Třiadvacátého července 2007 soudkyně telefonicky hovoří s matkou a vyzývá ji, aby syna předala do péče otci. Bezprostředně po telefonu se soudkyní odjíždí Stašková s Greplem a synem z bytu, aby zabránila předání syna otci. Oba nakonec pětiletého chlapce 9. prosince zavraždí.

V pondělí se ocitli před senátem ústeckého krajského soudu a svalovali vinu jeden na druhého. Další stání bude před krajským senátem v úterý.