Na pondělní tiskové konferenci to uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Luděk Procházka. Kraj tak v řešení kriminality figuruje na 4. příčce v ČR. Zatímcov roce 2013 se trestných činů stalo 12 325, o tři roky později „jen" 8351.

Objasněno bylo všech sedm vražd, poslední 3. ledna. Dopravních nehod proti předloňsku o 307 přibylo (na 4223), snížilo se ale číslo jejich obětí – loňských 51 je nejméně od roku 1997, stejně jako 191 těžce zraněných. Lehkých zranění naopak o 142 přibylo.

Kolik recidivistů se podílelo na trestné činnosti. Zdroj: Policie ČR

Loni bylo v blokovém řízení vyřešeno 39 682 přestupků, což představuje meziroční nárůsto 9,2 %, na pokutách bylo uloženo přes 21 milionů korun. „Jsem rád, že ubylo trestných činů na seniorech – z 32 případů předloni na 23. V projektu prevence této skupiny občanů, na němž se podílí i biskup Kročil, budeme pokračovat," ujišťuje policejní ředitel. Od loňska je k dispozici přístroj pro analýzu DNA. 

„Kdybychom udrželi nehody na loňských číslech, tak jsme spokojeni," řekl  náměstek jihočeského policejního ředitele Roman Bláha na tiskové konferenci.V některých oblastech činnosti měli policisté v uplynulém roce práce méně,v jiných naopak. Nejrazantnější nárůst zaznamenaliv oblasti padělání a pozměňování peněz. Padělky se vyšvihly o více než 100 % – ze 40 případů roku 2015 na 87.

„Snad i proto, že bylo propuštěno několik pachatelů, kteří je v minulých letech rozšiřovali, takže předpokládáme, že v této činnosti pokračují. To je ale otázka dalšího dokazování," uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Luděk Procházka. Většina padělků jsou tisícovky, dvoutisícovky a 50euro bankovky.

„Za poklesem krádeží motorových vozidel je fakt, že zloději z Polska a Bulharska se přesouvají do Rakouska a Německa, kde kradou luxusní vozy," zdůvodnil ředitel. „Méně se kradla i jízdní kola, protože jsme zadrželi skupinky, které se touto trestnou činností zabývaly," vysvětlil policejní ředitel. K současné potřebě přijetí 25 policistů ujistil, že toto číslo není konečné, neboťv policejních řadách probíhá neustálý pohyb.