Podobně jako úvod článku by mohla znít jarmareční píseň o podvodech Ivany z Českých Budějovic. Její příběh se ale nedostal do písně, nýbrž v roce 2016 do spisu kriminalistů. I tam ale vzbuzuje údiv. Příběh začíná už ve výkonu předchozího trestu, kde paní Ivana pobývá za dřívější podvody. V českobudějovické vazební věznici se do ní zamiluje jeden z členů vězeňské služby a po propuštění na svobodu je svatba. Ale úplně šťastně a spokojeně nežijí.

VĚZENÍ NEPOMOHLO, NENAPRAVILA SE
Paní Ivana vylákala od přivdané příbuzné Pavly postupně půl milionu. Pak její matce došla trpělivost a oznámila vše policii. Pavla si nechala namluvit, že místo toho, aby své dluhy nadále sama splácela, bude úspornější, když splátky předá vždy podvodnici Ivaně a ta bude peníze věřitelům přeposílat ze svého účtu. Paní Pavla své již trestané příbuzné nepřestala věřit, i když už k ní docházely mnohé výzvy a upomínky o neplacení.

Aby toho nebylo málo, paní Pavla se svým manželem se rozhodli hradit prostřednictvím podvodnice Ivany i nájemné bytu. Ani do bytového družstva ale měsíční osmitisícové splátky nedorazily. Všechny Pavliny peníze skončily u paní Ivany, která je všechny utrácela. Nakonec do bytu přijeli stěhováci a kvůli dlouhodobému neplacení nájemného byla paní Pavla i se svým mužem vystěhována do jejich chaty.

Podvodnice si vzala bachaře a okradla ho Recidivistka Ivana byla nedávno odsouzena za finanční podvody, které napáchala na příbuzných svého muže. Způsobila jim milionovou škodu.

Čtyřicetiletá podvodnice z Českých Budějovic se ve výkonu trestu sblížila s dozorcem. Po odpykání trestu si svého bachaře vzala. Pracovníka vězeňské služby i celou jeho rodinu pak podváděla dál. Letos v létě si za podvody s pronájmy nemovitostí vyslechla od Okresního soudu v Českých Budějovicích rozsudek, který ji poslal znovu do vězení. Za tuto trestnou činnost si odsedí v ruzyňské věznici dalších pět let. „Při vyšetřování žena nejprve odmítla vypovídat. U soudu se ale ke všemu přiznala,“ řekl k případu kriminalista Jaroslav F. Protože byla žena v podmínce za předchozí prohřešky, zůstane ve věznici dalších devět let, až do roku 2026.

OBELHALA JE, ALE PLATILI DÁL
Zarážející je, že ani pak neztratila podvodnice Ivana důvěru svých příbuzných. Ivana přesvědčila manžele, aby si začali hledat lepší bydlení, a dokonce jim vyhlédla domek k pronájmu. Vylákala tak z nich ale jen další peníze pod záminkou, že je potřeba složit kauci a zaplatit právníkovi. Když chtěli důvěřivci dům, do kterého se měli stěhovat, vidět, ukázala jim vynalézavá podvodnice náhodně vybraný domek, ve kterém už kdosi bydlel. Vymluvila se na to, že zapomněla klíče a nemůže je tak vzít na prohlídku dovnitř. Pavlu a jejího manžela stála tato další anabáze 25 tisíc korun. Trestní oznámení na Ivanu přesto nakonec odvolali. „Nechtěli jí prý škodit, když patří do rodiny. Takoví to byli dobráci. Rodina je prý rodina,“ pokrčil rameny policejní vyšetřovatel Jaroslav F.

Podobně to dopadlo s bydlením Ivanina muže, jejichž soužití také skončilo neplacením nájmu a vystěhováním. Do třetice všeho dobrého, a v tomto případě hlavně zlého. I Ivanina tchyně přišla díky snaše podobným způsobem o bydlení a také o peníze z kreditky, kterou důvěřivě zapůjčila a následně ji neviděla celý rok. Problém začala řešit až ve chvíli, kdy ji banka opakovaně upozornila, že je v příliš velkém debetu.

LÁSKA PŘEKONÁ VŠECHNY PŘEKÁŽKY
Paní Ivana svými podvody získala celkem 1 041 000 korun. Českobudějovický okresní soud, kde se po dlouhém mlčení během vyšetřování ke všemu doznala, její podvody ohodnotil na 5 let odnětí svobody. Svůj test si Ivana odsedí ve věznici v Ruzyni.

Její manžel, který kvůli ní přišel o bydlení a jehož rodinu tak poznamenala, na ni v žádném případě nezanevřel. Nejenže se s ní nerozvedl, ale usiluje prý o pracovní zařazení právě do Ruzyně, aby mohl být své manželce nablízku. Láska dokáže zázraky dnes, stejně jako v dobách jarmarečních písní. I když nad důvěřivostí a dobrotou Ivaniných příbuzných zůstává rozum stát.