Jak uvedla policejní mluvčí Hana Millerová, neznámý pachatel od ní podvodně vylákal po telefonu úspory.

„V telefonu se představil jako syn Fanda se smyšlenou legendou, že potřebuje půjčit peníze, neboť je právě v Českých Budějovicích a chce si koupit auto. Za matkou prý pošle kamaráda, který si peníze převezme," popsala mluvčí smyšlenou legendu, na kterou žena naletěla.
Podvodník od ní vylákal 80 tisíc korun, které mu seniorka předala před domem na sídlišti Vajgar. Pachatel se pak bleskurychle vypařil.
Aby se dříve narození občané nestávali oběťmi podvodníků, policie dělá různé osvětové akce. Ale jak je vidět, mnozí senioři jsou nepoučitelní. „Podobných legend, kdy se někdo vydává za kamaráda příbuzného, je hodně. Chce si to telefonicky ověřit, zavolat skutečnému synovi a zeptat se, zda to byl opravdu on," radí Hana Millerová.

Zároveň apeluje na seniory, aby zásadně nikoho cizího nepouštěli do bytu. „Když přijde někdo třeba z energetické či vodárenské společnosti, měl by mít průkazku s fotografií. Je dobré si to ověřit a zavolat přímo na tu společnost, než pustíte někoho dál. Ostražitost by měla být i v případě, kdy se někdo vydává za zástupce energetické společnosti a nese přeplatek. Peníze totiž zásadně chodí složenkou. Podvodník se takto vloudí do bytu, zaměstná seniorovu pozornost a bleskově prohledá tradiční místa, kde mívají uschované peníze a ukradne je," vysvětluje Hana Millerová.

I když podle policejní statistiky bylo vloni na Jindřichohradecku daleko méně podvedených a okradených seniorů oproti roku 2013, nelze nebezpečí vůbec podceňovat.

V roce 2013 policisté zaznamenali celkem 16 případů, vloni jen pět. „Pokles je daný tím, že v roce 2013 se podařilo kriminalistům rozkrýt trestnou činnost některých pachatelů, kteří pak nastoupili do výkonu trestu," vysvětluje pokles Hana Millerová.

okradení senioři