Čerstvé rybí maso na talíři či zisk jeho prodejem. Lákavá vidina, která ve středu 3. září přivedla trojici mužů do Libušina údolí v Třebíči. U Máchova jezírka za bílého dne rozbalili své rybářské náčiní, zlomený prut a větev s uvázanými háčky na vlasci. Nahodili „udice“ s návnadou a čekali. Když ryby zabraly, začali se těšit na bohatý úlovek. Ne nadlouho. Trojlístek pytláků zadržela policie.


„Na břehu potoka u Máchova jezírka lovili muži ve věku 24, 27 a 30 let neoprávněně ryby. Za pytláctví jim hrozí odnětí svobody maximálně na dva roky nebo peněžitý trest,“ informoval třebíčský policista Stanislav Rampír.


Rybám se nestalo nic. Pytláci je vrátili zpět do vody. Takových případů ale není mnoho. Většina úlovků načerno končí na pekáči.


„Pytláctví se děje každý rok, většinou přes den na odlehlých místech. Máchovo jezírko je jedním z nich,“ řekl předseda třebíčské organizace Moravského rybářského svazu Ivo Kacetl. „V průměru pět pachatelů ročně dopadneme,“ dodává.


Pytláky v revírech mají i další organizace svazu na Třebíčsku. Ty dopadené někde předávají policii, jinde pro ně mají vlastní tresty. Kupříkladu v Hrotovicích. Hříšník je vzat na milost za suchý chleba pro ryby. „Většina pytláků jsou mladiství a těm stejně žádný trest nehrozí. Vrátí tedy ryby a musí nosit nasušený chleba na krmení,“ uvedl hrotovický předseda Karel Vitámvás.


Rybáři bez platných povolení se zřejmě nevyhýbají žádným vodám, v nichž se rybám jen trochu daří. Natož největší vodní ploše na Třebíčsku, Dalešické přehradě. Je na ně ale políčeno. „Ve spolupráci s rybářskou stráží provádíme kontroly. K dispozici máme motorový člun. Letos jsme neřešili jediný případ pytláctví,“ sdělil velitel hrotovického Obvodního oddělení Policie České republiky Jaroslav Haza.


Zlost všech, kteří se zabývají chovem a legálním prodejem ryb, na pytláky je opodstatněná. Na jejich udicích končí kousky, které bylo nutné krmit a chránit jak je samé, tak prostředí, v němž žily. „Malá ryba váží tak tři dekagramy. Za první rok vyroste o patnáct deka. Minimálně tři roky je krmíme, než jsou vhodné k prodeji,“ vysvětlil Karel Vitámvás. Škody, které pytláci napáchají, podle rybářů není možné přesně vyčíslit, jsou ovšem značné.