Proto každoročně k obchodním centrům vyrážejí i policisté, aby už jenom přítomnost uniformy kapsáře odrazovala. Včera před hradeckých obchodním domem Kaufland v rámci osvěty vysvětlovala i policejní mluvčí Hana Millerová zásady, jak si správně při nákupu chránit svůj majetek, peníze i cenné věci a co nenechávat ostatním na očích v autě.

I když řada oslovených se s takovou s nepříjemnou zkušeností ještě nesetkala, například Lenka Pacholíková ze Strmilova přiznává, že v Praze v obchodním domě ji kapsář připravil o peněženku. Její manžel zažil, když mu vykradlo auto. „Zloděj rozbil sklo a sebral autorádii. Už je to asi pět let," uvedl Jan Pacholík.
Zatím žádné zkušenosti s kapsáři nezaznamenaly Monika Kopáčková a Gabriela Stalleckerová, které přijely nakupovat z Nové Bystřice. „V autě nic nenecháváme a PIN k platební kartě nosíme v hlavě," shodly se.

„V rámci preventivních opatření varujeme kupující, aby nenechávali kabelky a tašky bez dozoru v nákupních košících. Stále také upozorňujeme na to, aby neměli lidé u platební karty napsaný PIN kód," přiblížila Hana Millerová s tím, že je snahou minimalizovat trestnou činnost kapsářů.

O tom, že je neustálé připomínání zásad důležité, svědčí i jeden z posledních případů, který policie v Hradci řešila. Zákaznice si v supermarketu vybírala peníze z bankomatu, zřejmě v roztržitosti tam nechala tisícovku ležet a zjistila to až u kasy.

Samostatnou kapitolou je pak vloupání do zaparkovaných aut. Policisté nestále apelují na majitele vozů, aby „nevystavovali" cenné věci, jako jsou notebooky, tašky, batohy, GPS navigace a podobně na sedadlech. Zbytečně to láká zloděje, který mnohdy rozbitím okénka udělá více škody, než vznikne odcizením nějaké tašky.

„Pokud si nemůžete vzít svůj majetek z auta s sebou, umístěte cenné věci do auta tak, aby nebyly zvenku vidět pouhým okem," doplnila Hana Millerová.

Anketa: Jak se bráníte kapsářům?Zdroj: Deník/Lenka Novotná