Prohlášení zveřejnili na stránkách iniciativy, která podporuje uvězněné v rámci policejní akce Fénix.

„Akce ALF zamířená na finanční škody na kožešinové farmě ve Velkém Ratmírově. V noci 7. srpna jsme postříkali zhruba 200 norků netoxickou barvou. Víc jsme nestihli, protože nás vyrušila ochranka nebo majitel. (Příště to schytáte, hajzlové!) Bohužel, i tak norci stále čekají na smrt," píše se v prohlášení aktivistů, které dále pokračuje: „Tuto akci bychom rádi věnovali všem uvězněným zvířatům a hlavně českým anarchistům uvězněným po nechutné policejní akci nazvané Operace Fénix. Dlouhé tresty budou jen znamenat tvrdší akce proti vám!!! Válka pokračuje."

Rádoby ochránci zvířat na norčí farmě však podle včerejšího vyjádření policejní mluvčí Hany Millerové 
i podle majitele farmy Davida Vojtíška postříkali v klecích celkem 1600 zvířat. I když aktivisté tvrdí, že použitá růžová barva byla netoxická, na následky stresu po nočním útoku dle státní veterinární správy uhynulo 13 zvířat.

Vandalové nastříkali zvířata růžovou barvou.

„Jejich smrt byla pomalá 
a mučivá. Skutečnost, že sprejem zasáhly oči a čumáčky zvířat, ve své zprávě aktivisté neuvádějí. Je všeobecně známo, že pokud zvířeti nastříkáte jakoukoli barvu do očí a na sliznici, dostane se do stresu, jenž ho může zabít," uvedla Hana Millerová.
Majiteli norčí farmy tak útokem neznámých pachatelů vznikla škoda ve výši nejméně 39 tisíc korun. Smyslem akce bylo zřejmě poškodit a znehodnotit norčí srst, aby se nemohla prodat jako kožešina. Smrt norků je podle policejní mluvčí však 
o to nesmyslnější, že kožešina zvířat je v tomto období bezcenná. „Do doby, než by kožešina získala tržní hodnotu, by norci přelínali a barva by tak na jejich vzácné kožešině již nebyla," doplnila.

Jindřichohradečtí policisté ve spolupráci s kriminalisty pokračují v šetření. Mimo jiné vyhodnocují stopy a záznamy z kamer a fotopastí, které jsou umístěné v celém areálu farmy. 

VÝZVA:
Policisté v souvislosti s vyšetřováním útoku na norčí farmu žádají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po neznámém pachateli. Kdo by si v inkriminovanou dobu všiml podezřelých osob či vozidel, měl by své poznatky oznámit na telefon 974 233 700 nebo linku 158.