Jak informoval vrchní strážník jindřichohradecké městské policie Luboš Müller, strážníci na začátku dubna obdrželi oznámení, že se po centru města pohybovala skupinka několika mužů, kteří kontaktovali náhodné kolemjdoucí a žádali příspěvek v různé výši na údajnou podporu zdravotně postižených osob.

„Na důkaz své věrohodnosti předkládali pochybné certifikáty mající podobu petičních archů, kde se lidé darující příspěvek mohli podepsat a tím vyjádřit svou podporu. Oslovení potenciální dárci přitom byli ubezpečováni, že výtěžek půjde na konto zdravotně postižených osob," popsal praktiku podezřelé skupiny Luboš Müller.

Pokračoval, že se jednalo
o jasný podvod, neboť muži nebyli schopni předložit osvědčení potvrzující, že konání sbírky bylo řádně nahlášeno a povoleno. „A ani dle vyjádření svědků u sebe neměli zapečetěnou pokladničku," doplnil Luboš Müller. 
V koho kapsách tak končil získaný finanční obnos, si lze domyslet.

„Pachatele je dosti těžké dopadnout, neboť pracují ve skupině, která je neustále 
v pohybu. Zásadně se nezdržují na jednom místě. Operují na parkovištích, ulicích nebo ve vstupních prostorách větších obchodních domů či 
v nákupních centrech. Bedlivě sledují situaci kolem sebe a ve chvíli, kdy spatří uniformu nebo policejní vozidlo, okamžitě se rozdělí a rychle zmizí v bočních uličkách a přilehlých obchodech," poznamenal strážník. 

Lidé by měli být v souvislosti s pofidérní sbírkou maximálně obezřetní, komu své peníze dávají. „V případě sebemenších pochybností o pravosti prováděné veřejné sbírky by měli žadatele důrazně odmítnout, ihned od nich odejít a poté telefonicky vyrozumět policii," radí vrchní strážník jindřichohradecké městské policie Luboš Müller.

Podobné sbírky se objevují i v jiných částech republiky. Ředitelka Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) Monika Jindrová v prohlášení potvrzuje, že žádná z členských organizací, ani jakákoliv jiná organizace tohoto druhu v České republice v současné době sbírku tohoto typu a názvu neprovozuje. ASNEP sdružuje organizace zabývající se osobami se sluchovým postižením po celé ČR. A již v létě se organizace Handicap International, která je uvedená na podpisovém archu, distancovala s tím, že takovéto sbírky vůbec nikde v Evropě nerealizuje.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové se podobný případ objevil na Českobudějovicku. „Na Hradecku jsme zatím žádný případ nezaznamenali. V případě pochybností, zda je certifikát pravý, se vyplatí obrátit se na linku 156, aby to strážníci prověřili, případně i na linku 158," zmínila Hana Millerová.

Zkušenosti s veřejnými sbírkami má charita. V Jindřichově Hradci a řadě dalších míst regionu se pravidelně koná Tříkrálová sbírka, která má velký ohlas.

Jak říká ředitelka Diecézní charity České Budějovice Michaela Čermáková, kdo vybírá peníze na sbírku, musí mít povolení od krajského úřadu, kde je napsáno, na co se vybírá: „Každý, kdo peníze vybírá, musí mít rovněž průkaz sbírky a prokázat se občanským průkazem. Zároveň musí mít zapečetěnou kasičku například s pečení města."

Popsala případ z Hradce, kde klientka charity měla při Tříkrálové sbírce kasu s označením 2008 a někdo to oznámil jako podvod. „Ale vyšlo to pro nás dobře. Lidé nemusí dát peníze každému," dodala.