Výslechy svědků byly totiž natolik zdlouhavé, že během tří dnů se nepodařilo dokončit všechny důkazy. Nedošlo ani na závěrečné řeči. Další jednání se uskuteční 5. září.

Pro obžalované Antonii Staškovou, která je matkou oběti, a jejího přítele Pavla Grepla byl včerejšek dalším dnem, kdy se zpovídali z vraždy. Podle obžaloby se jí dopustila matka Stašková s pomocí Grepla. Důvod? Aby nemusela Honzíka nechat v péči otce Romana Rokose.

Usmrcení malého Honzy bylo bezcitné. Potvrdili to i předvolaní znalci v oboru soudního lékařství Jiří Fialka a Andrea Vlčková. Fialka uvedl, že nejprve byl přivolán do místa nálezu mrtvoly chlapce – do Českých Zlatníků u Mostu. „Konstatoval jsem, že šlo o násilnou smrt. Potom jsme provedli s doktorkou Vlčkovou pitvu. Dvě rány byly vedeny přes oblečení do hrudníku chlapce,“ konstatoval patolog .

Jan Rokos.

Chlapce připravily o život dvě rány nožem. Stejným nožem si později oba vrazi krájeli chleba. Když se v první den jednání soudce Ivan Elischer zeptal matky, zda jí nevadilo, že krájeli chleba nožem, kterým byl zabit chlapec, uvedla: „Ne, byl očištěný.“

Dvojí smrt

Jako bezprostřední příčinu smrti označil patolog udušení, v čemž se shoduje s výpovědí obžalovaných. Samotné dušení nastalo v okamžiku, kdy chlapce následkem ran nožem od smrti dělilo několik desítek minut.
Nejtragičtější je, že chlapec byl většinu času při vědomí a vnímal bolest. „Lze předpokládat, že dění kolem sebe a bolest vnímal několik desítek minut,“ uvedl Fialka.

Hodiny bolesti

Honzík přežíval se svým zraněním podle vyjádření obžalovaných tři až čtyři hodiny. Po celou dobu byl při vědomí, stěžoval si na bolesti. Jak vypověděli obvinění „každou chvilku sténal, že ho to bolí, stěžoval si na bolest břicha, ztěžka dýchal“. Po delší době, kterou Grepl uvádí jako čtyři hodiny, jej muž začal dusit. Prý proto, že se dlouho trápí.

Fialka na dotaz soudu, zda bylo možné po vražedném útoku chlapce zachránit, uvedl, že ano, pokud by byl chlapec ihned dopraven do nemocnice.

O dlouhém umírání pětiletého chlapce hovořila v úvodní obžalobě státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Slyšet totéž z úst patologa přítomným zdůraznilo krutost vraždy. Oba obžalovaní seděli bez hnutí, hlavy sklopené.

Patolog potvrdil otřesný fakt, že obžalovaní s sebou vozili mrtvolu chlapečka delší dobu, protože nastalo částečné vyschnutí tkání. To naznačovalo, že od smrti Honzíka uplynulo zhruba asi čtrnáct dnů. Mohl zemřít 9. prosince 2007, jak uváděli obžalovaní.

Soudní znalec také potvrdil, že obě rány byly smrtelné. K intenzitě ran uvedl, že obě byly srovnatelné. Ránu mohla zasadit i menší silou žena.

Hladověl

Na dotaz předsedy trestního senátu Ivana Elischera uvedl soudní znalec, že chlapec byl zcela zdravý. Dodal, že při pitvě zjistil, že chlapec měl prázdný žaludek a jeho střeva nebyla také příliš naplněna.

Z tohoto zjištění je patrné, že chlapec měl hlad a předtím jedl jen velmi málo. Bylo to vyústění situace, ve kterém se Stašková s Greplem ocitli. Byli na útěku, bez peněz.

V rámci dokazování byl přehráván videozáznam s rekonstrukcí, kde vystupovali Grepl a Stašková. Říkali totéž jako u soudu. K udušení uvedla Stašková, že hovořila s Greplem a tehdy uvedla: „Říkal jsi, že to bude rychlý a přitom trpí…“ Stašková tvrdila, že nevěděla, že chlapce chce v osudný den Grepl bodnout nožem.

Proces podrobně ukazoval tragické pozadí nepochopitelné vraždy bezbranného pětiletého chlapce, který svým vrahům do poslední chvíle věřil.

Na soudní spravedlnost je nutné vyčkat do září.

ON-LINE přenos ze soudního procesu najdete zde