Výstava proto předčasně končí, poničené sousoší a poslední zbylou plastiku žáby autoři odvezli z obav před totálním zničením nebo odcizením. „Sochy se nyní budou rekonstruovat. Chceme podat trestní oznámení,“ uvedla Iva Sedláková, vedoucí odboru kultury města, za jehož podpory byl projekt Sochařský kvartet ve městě realizován.

„Krádež dvou žab vytvořených přímo pro vaše město mě opravdu velmi zasáhla. Sama jsme totiž viděla, jak žabky v prostoru Piaristického náměstí fungují, že se kolemjdoucí zastaví, dotknou se jich a prostor ožívá… Bohužel měl někdo s nimi zřejmě jiný záměr, avšak pevně doufám, že příhoda může mít ještě šťastný konec,“ vyjádřila se autorka Světlana Jelenová.

Výtvarník Michal Trpák sice připouští, že ačkoli je město pro sochu ideální a nejlepší galerií, skýtá také mnoho rizik. „Vždy věřím lidem, že dokážou vnímat a pozastavit se nad myšlenkou, formou, nebo alespoň ocenit hodiny strávené v ateliéru. Pokusím se uvažovat pozitivně: žáby možná skončí na nějaké zahradě, u sběratele umění… nebo taky v zastavárně či sběrně odpadů. Ještě se nabízí možnost šprýmaře, který jim vymyslel jiné místo,“ říká člen skupiny 4Sculptors.

„Projev neúcty, hrubost a agrese jsou však nejhorším projevem vůči autorovi. Nedokážu se ubránit pocitu, že agresivita a ztráta hodnot vládnou společnosti,“ dodává Trpák.

Městská policie nyní studuje záběry bezpečnostních kamer, které by mohly pomoci v odhalení pachatele.