Zato neznámý muž, jenž se do jeho domu snadno dostal, si přišel na pěkné peníze. „Když přišel sem dovnitř, chtěl po mně peníze, jenže já jsem řekl, že žádné nemám. Začal mi vyhrožovat, že mě zlikviduje, ale já jsem jenom seděl a říkal, že nemám strach,“ líčil klidně nepříjemnou situaci Stanislav Uherka.

„Pak mi v domě všechno rozhrabal a vyházel, dokonce mě chtěl i svázat, ale já jsem se nebál,“ pokračoval napadený důchodce.

Ohledně ztráty peněz jen pokrčil rameny. Podle něj je teď nejdůležitější pachatele dopadnout, aby nemohl okrást nikoho dalšího.

Pelhřimovští policisté od začátku letošního roku zaznamenali sedm případů kriminality páchané právě na starých lidech.

Musel vylézt oknem

V tomto případě pachatel bez problémů vnikl až do obytné části domu, kde senior žije. „Požadoval po něm zapůjčení finanční hotovosti na benzin a sliboval, že peníze ještě toho dne vrátí. Když mu ale starý muž odmítl půjčit, nezvaný host řekl, že si peníze najde sám,“ uvedla pelhřimovská policejní mluvčí Vladimíra Svobodová.

Ta dále dodala, že cizí muž v domě prohledal sklad, ložnici a také kuchyň, kde ze zásuvky stolu ukradl volně uložené peníze. K tomu zmizela i hotovost z peněženky. Celkem si zloděj odnesl částku ve výši nejméně 200 tisíc korun.

Místo klidného odchodu však lapka na Stanislava Uherku vyrukoval s dalším nepříjemným překvapením. „Poté, co se pachatel zmocnil finanční hotovosti, nastříkal do prostoru kuchyně slzný sprej a při odchodu majitele v domě uzamkl. Stařík ale vylezl ven oknem,“ sdělila Vladimíra Svobodová. „Ihned se vydal požádat o pomoc sousedy, kteří přivolali policii,“ dodala Svobodová.

Sousedi mají strach

Poškozený se vpádu lupiče do svého domu nijak nebránil a ani zloděj proti němu neužil žádné násilí. Nikdo neutrpěl žádné zranění.

Obyvatelé Krasíkovic jsou událostí znepokojeni. Někteří mají dokonce strach zůstávat sami doma. Cizí návštěvníci, kteří se nezváni hrnou až do domu, nejsou totiž v Krasíkovicích novinkou.

„Jedná se hlavně o různé pochybné prodejce, kteří vnucují své zboží. Ceny jsou však přemrštěné a staří lidé se snadno nechají připravit o velké částky. Problém je, že se to opakuje stále dokola a v tomto případě šel možná někdo na jistotu,“ zmínil starosta Krasíkovic Pavel Jírů.

Také sousedi okradeného se domnívají, že si zloděj starého muže vyhlédl už předem. Senior totiž žije už dlouho úplně sám ve velkém domě, což zvládá hlavně díky pomoci sousedů.

Rozházený byt

„Často si nechával odemčené dveře, protože si myslel, že na starém člověku už si toho nikdo moc nevezme,“ potřásla hlavou sousedka Věra Vaňhová a hned pokračovala: „Pan Uherka je velmi důvěřivý a hodný člověk, rád si s lidmi popovídá a nenapadne ho, že by ho chtěli jen využít. Jenže když přijedou nějací prodejci, jdou už většinou přímo k němu, protože to vědí. Takže si myslíme, že to klidně mohl být někdo takový.“

Právě na manžele Vaňhovy se senior obrátil se žádostí o pomoc. Ti ihned zavolali policii, která případ stále vyšetřuje. Po řádění pachatele zbyly v domě jen hromady vyházených věcí a obrovský nepořádek. Ten starému pánovi pomohli zlikvidovat sousedé, kteří ho teď častěji navštěvují a také hlídají. Nikdo nechce, aby se situace opakovala.

Simona Valentová