Ve statistkách letos od ledna do konce června eviduje Krajské ředitelství Jihočeské policie celkem 37 znásilnění, tedy trestných činů podle § 185 trestního zákoníku. Ve stejném období loňského roku to bylo 29 skutků, tedy o 8 méně.

Jak informovala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová, českobudějovičtí kriminalisté se nadále zabývají případem znásilnění mladé ženy z 17. července, ke kterému došlo nedaleko cyklostezky z Bavorovic na Hlubokou. „Nadále případ vyšetřujeme, dosud jsme obdrželi asi deset možných tipů, kriminalisté prověřují tyto osoby, ale zatím nemáme konkrétního pachatele,“ popsala.

Policie hledá pachatele znásilnění, došlo k němu přes den na louce u cyklostezky mezi Hlubokou a Bavorovicemi.Policie hledá pachatele znásilnění, došlo k němu přes den na louce u cyklostezky mezi Hlubokou a Bavorovicemi.Zdroj: Policie ČR

Nové informace vítají

Policie proto žádá znovu veřejnost o spolupráci. „Prosíme především ženy, které s dotyčným mohly v minulosti a třeba i současnosti komunikovat, aby se ozvaly policistům,“ sdělila Schwarzová.

Ilustrační foto.
Skončila oslava teenagerů znásilněním čtrnáctileté dívky ve spánku?

Ke znásilnění v jižních Čechách dochází většinou mezi příbuznými, nebo osobami, které se znají. Může jít o rozhádané páry, lidi v rozvodovém řízení a podobně. „Neznámý pachatel, který zneužije cizí ženu, je dost ojedinělý případ,“ komentovala incident na Hluboké.

Policie hledá pachatele znásilnění, došlo k němu přes den na louce u cyklostezky mezi Hlubokou a Bavorovicemi.Policie hledá pachatele znásilnění, došlo k němu přes den na louce u cyklostezky mezi Hlubokou a Bavorovicemi.Zdroj: Policie ČRKriminalisté stále pátrají po totožnosti násilníka z Hluboké nad Lužnicí. Ke znásilnění mladé ženy došlo v sobotu 17. července v době od 11:05 do 12:15 hodin poblíž turistického rozcestníku Podskalská louka. Pachatel měl ženu na levém břehu řeky nejprve oslovit a pod záminkou, že jí ukáže lepší trasu na Karlův Hrádek, ji odvedl na louku, kde ji přibližně 200 metrů od sportovně-relaxačního centra znásilnil. Muž ve věku 20 až 30 let je 175 až 180 centimetrů vysoký. Má tmavě-hnědé, krátké vlasy a hovoří plynně česky. Na sobě měl v době spáchání skutku zelené triko s krátkým rukávem s motivem palmy, sportovní kraťasy modré barvy s hnědým páskem a kovovou přezkou a sportovní zavazovací hnědé boty.

Policie jako prevenci doporučuje vyhýbání se kontaktu s cizími a podezřelými lidmi. „Především ženy by se neměly dávat do hovorů s neznámými muži, a už vůbec s nimi odcházet a opouštět veřejná místa,“ vysvětlila Štěpánka Schwarzová.

Případy z jihu

Ke zneužití dochází většinou v domácím prostředí, roli ve výskytu podobných trestných činů ani ve fázi pokusu nehraje roční období. Letos v květnu strakonický okresní soud poslal pachatele znásilnění z Vodňan do vězení na dva a půl roku s podmínkou na čtyři roky. Obětí byla jeho nevlastní dcera.

Obžalovaný.
Byla jeho nevlastní dcerou. Přesto ji znásilnil

Loni v srpnu se jindřichohradečtí policisté zabývali znásilněním ženy vlastním mužem. Podezřelý ji měl znásilnit ve vaně během společné koupele potom, co se oba vrátili "posilněni" z hostince. Žena, která vše oznámila, zřejmě později vše přehodnotila a odmítla nakonec jeho trestní stíhání.

Českobudějovičtí kriminalisté minulý rok vyšetřovali také pokus o znásilnění, ke kterému došlo na křižovatce Alešovy ulice a Vrchlického nábřeží z 10. na 11. ledna. Čtyřiadvacetileté ženě se tu podařilo ubránit napadení rychlou reakcí a kopancem do citlivých míst.

Ilustrační snímek
Muž podezřelý ze znásilnění manželky skončil v policejní cele

Mediálně známý je také případ znásilnění čtrnáctileté dívky ve spánku. K tomu mělo dojít na chatě na Českobudějovicku během oslavy v roce 2018. Pachatele loni soudil Krajský soud v Českých Budějovicích, podle kterého se znásilnění neprokázalo. Tehdy dvaadvacetiletý mladík byl potrestán za pohlavní zneužití podmínkou. Dívka v důsledku jeho činu dokonce otěhotněla a musela podstoupit interrupci.