"Žil jsem úplně normální život, měl svůj obchod zaměřený na cyklistiku a ročně jsem najel stovky kilometrů. Až jsem poprvé před dvěma roky ucítil při sportu bolest na plicích. Myslel jsem, že je to tím, že jsem pořád v práci a přes zimu jsem tolik netrénoval. Ale po čase už mi to přišlo zvláštní, protože se v cyklistice pohybuji 25 let, a nic podobného jsem předtím nezažil.

Ilustrační foto
Osteoporóza? Kvůli léku proti bolesti mohou lidé přijít i o čelist

Magazín VíkendZdroj: DeníkPřed rokem jsem tedy zašel k mojí praktické lékařce, která mě poslala na různá vyšetření, a nakonec mi řekla, že bolest je od páteře, asi nějaký skřípnutý nerv, a dala mi tablety na žvýkání, že to bude v pohodě. Tím mě uklidnila. Byla zima, kdy jsem se ani moc nehýbal, jen jsem občas vyrazil na běžky, a to jsem zvládal. Nicméně na jaře jsem zase začal jezdit na kole a bolest byla zpět. Pak už jen stačilo, abych se psem na procházce vyšel nějaký kopec a musel jsem se zastavit, jak velkou bolest za hrudní kostí jsem cítil.

Měření tlaku - Ilustrační foto
Motání hlavy, mžitky před očima a omdlévání. I nízký krevní tlak umí potrápit

Vyprávěl jsem to jednomu kamarádovi lékaři, který mě pozval k sobě do ordinace a ptal se mě na problémy se srdcem. Říkal jsem mu, že srdce kontrolovali a vše bylo v pořádku. Usoudil, že to je tedy od páteře a dal mi nějaké cvik na záda. Bolest ale neustupovala. Loni v říjnu právě tento kamarád pořádal sportovní akci, které jsem se zúčastnil, ale nejelo se mi na kole dobře a jeho tehdy napadlo, že by to mohly být koronární tepny a rovnou mi domluvil zátěžové EKG. Přišel jsem tam, šlapal na kole a už po dvou minutách mě lékař zastavil, ať slezu dolů a řekl mi, že mám aterosklerózu, ucpané koronární cévy, které zásobují srdce okysličenou krví. Ateroskleróza pak může způsobit ischemii myokardu a jejím projevem je angina pectoris, tedy právě ta bolest na hrudi." říká Ladislav Petr.

Celý článek, informace o ateroskleróze i tipy pro zdravé srdce si přečtete už tuto sobotu v příloze regionálních tištěných Deníků Víkend.

Co dalšího se dočtete v pravidelné  sobotní příloze Víkend?

- Reportáž z pochodu pro Brexit
- Týden slev: Slevové kupony pro výhodný nákup
- Více křížovek, sudoku a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s pravidelnou sobotní přílohou již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Deník Slevový týden.Zdroj: Deník