Nadace Dobrý anděl, kterou na podezřelé telefonáty upozornilo již několik desítek jejích dárců a příznivců, se od těchto aktivit striktně distancuje a situaci řeší. Letos je to již potřetí, co se někdo snaží zneužít jejího dobrého jména.

„Nadace Dobrý anděl s těmito telefonáty nemá nic společného, jde o zneužití našeho jména. Dary od dárců jsou přijímány výhradně bezhotovostně na náš sbírkový účet,“ upozornila ředitelka nadace Šárka Procházková. „S podvodnými telefonáty, které se zaštiťují jménem nadace, jsme se letos potýkali již dvakrát. Podvodníci i tentokrát vyvíjejí značný emocionální nátlak,“ varovala. 

Mareček z Plzeňska trpí vzácnou nemocí - ichtyózou
Na jeho nemoc není lék. Chlapci se dělají šupiny, ohrožuje ho i vedro

„Každý dárce, Dobrý anděl, si ve svém Andělském účtu může přečíst příběhy konkrétních rodin, kterým jeho příspěvky pomáhají. Koncept nákupu jakýchkoli předmětů je s tímto principem transparentnosti tedy v přímém rozporu. Platí, že telefonicky potenciální dárce s žádostí o příspěvek nikdy neoslovujeme. Velmi proto prosíme o obezřetnost,“ apelovala Procházková.

Žádost o mimořádný příspěvek

Podle informací těch, kteří byli podvodníky osloveni, se volající představí jménem Nadace Dobrý anděl a nátlakovou formou žádá o mimořádný příspěvek na nemocné dítě nebo zvíře v útulku. V některých případech nabízí k prodeji šperky, případně slibuje vystavení certifikátu.

Tadeášek z Chudenic trpí míšní svalovou atrofií.
Malý chlapec trpí míšní svalovou atrofií. Díky léčbě dělá pokroky

„Znepokojuje nás nejen skutečnost, že tímto dotyční parazitují na dobrém jménu nadace, které tak mohou značně poškodit, ale také zneužití těch, kteří se rozhodnou pomoci a nevědomky se jejich peníze dostanou do rukou podvodníků, nikoli potřebných. Takové využití dobroty a laskavosti druhých pokládáme za velmi nemorální,“ uzavřela Procházková s tím, že podnět na podvodné jednání byl postoupen České obchodní inspekci.

Nadace Dobrý anděl už více než 11 let pravidelně pomáhá rodinám s nezaopatřenými dětmi, v nichž se dítě nebo rodič potýká s vážným onemocněním. Veškeré příspěvky dárců odesílá potřebným rodinám do posledního haléře.