Sloupy u Libomyšle si vybrali proto, že jsou dlouhodobě vypnuté, a tudíž pro experiment bezpečné. „Předvedeme, jak čtyři drony provedou inspekci elektrického vedení. Naši výzkumníci je jen odstartují, další ovládání již nepotřebují, poradí si samy,“ líčí vedoucí výzkumníků Martin Saska.

Doručení zásilky dronem.
Doručovací unikát: Dron přepravil zákazníkovi ukulele, z Modřan mířil do Chuchle

Jeho další výklad zní jako ukázka ze sci-fi románu. Do dronů je nahráno 3D zobrazení elektrického vedení, které mají kontrolovat. Pomocí senzorů vidí, kde se nacházejí, a uzpůsobí si dráhu letu. „Díky obrazu pořizovanému kamerou zjistí, kde se nachází izolátory, jež potřebují podrobně nafotit, zaměří se na ně a přiblíží sek nim,“ popisuje Saska.

Univerzita nyní spolupracuje s firmou ČEPS, která provozuje elektrické vedení v Česku. Jejich cílem je kooperující letka dronů, jež zkontroluje rozsáhlé přenosové soustavy v dosahu několika kilometrů a s velkou přesností nasnímá její klíčové prvky, především izolátory.

Dron řízený gesty

Jde o tříletý projekt, na jeho konci by měl být dron, jenž dokáže nasnímat veškeré úhly vedení a veškeré sledované závady. Tato technologie má nahradit letecké kontroly. Dron by měl zkontrolovat daný úsek a případně i vyhodnotit nasnímaný materiál a upozornit například na izolátory, které bude třeba vyměnit.

Sci-fi blízké budoucnosti pokračuje. Jeden z výzkumníků si obléká reflexní bundu, přilbu a ochranné brýle a vydává se ke stožáru. Rukama provádí gesta, která přimějí speciálně vyvinutý dron vzlétnout nahoru, letět doleva či doprava. Když se pak mladík vydává na stožár, robot ho následuje. Má totiž v sobě zabudovanou kameru, kterou gesta zachytí, a také počítač, jenž je vyhodnotí.

Ceny elektřiny budou stoupat, varují experti
Malá revoluce. Češi dostanou chytré elektroměry, o akci se však příliš neví

Roboty už teď vypadají velmi inteligentně a samostatně, nabízí se proto otázka, co budou technici další tři roky vyvíjet. „Vědci vyzkoumají, že je něco možné. Ale dostat vynález do praxe a vytvořit výsledný produkt je velmi zdlouhavé,“ vysvětluje jeden z výzkumníků Tomáš Báča.

Když už si pozorovatel myslí, že pronikl do všech tajů zdejší techniky, výzkumník ještě překvapuje. „Vidíte diody na jeho nožičkách? Těmi se dorozumívají. Rychlostí blikání vyjadřují čísla,“ ukazuje na dron.