I důchod si nechává donést přímo domu. „Peníze rozdělím do obálek a s tím žiju. Do krámu nosím jen nezbytnou hotovost podle toho, co potřebuji koupit. Do bank nechodím vůbec. Vadí mi i to, když musím jít s penězi na poštu,“ směje se.

O tom, že by mohla také ale vyhořet a o vše přijít během pár minut, nechce ani mluvit. „Takové věci vůbec nevyslovujte,“ reagovala na toto téma. Paní Marie patří k těm, kteří na svých penězích raději spí, než aby je svěřili do péče bankovních ústavů. „Prostě jsem takto vychovaná a nechci to měnit. Už to takto dotáhnu až do hrobu,“ dodala 73letá seniorka.

Pandemie donutila některé seniory naučit se pracovat s moderní elektronikou
Polovina seniorů ovládá svoje peníze přes internet. Roste i počet „datovek“

Podle policie není paní Marie vzorový příklad toho, jak zacházet s úspory. „Rozhodně nelze doporučit, aby si lidé nechávali své úspory doma. I když jsou osobně přesvědčení, že mají skrýš, kterou by zloděj nikdy nenašel, opak je pravdou,“ konstatoval mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Praxe naopak ukazuje, že lidé často peníze schovávají právě na místa, kam se pachatel podívá nejdřív. „Z pohledu bezpečnosti proto není vhodné schovávat si větší finanční hotovost doma,“ poznamenal.

V České republice je takových lidí menšina. Potvrdil to průzkum agentury Ipsos, který si v roce 2018 objednala Komerční banka. Vyplynulo z něj, že sedm z deseti Čechů bankám věří.

Prázdné pobočky

Protipólem k paní Marii je 45letý Jaromír Svoboda z Ústí nad Labem. Pracuje v obchodním sektoru a na rozdíl od seniorky z Bíliny má veškeré úspory na svém bankovním účtu. Přes něj také vše platí. „Pokud to jde, nenosím u sebe žádnou hotovost. Mám aplikaci v telefonu a vše vyřizuji přes ni, včetně placení v obchodech,“ uvedl.

Nakupování potravin a spotřebního zboží přes internet získává v Česku na popularitě.
Pohodlní Češi propadli donášce. Poslíčkové jim tahají 40kilové nákupy

Zdroj: Deník

Zpronevěření peněz se nebojí. „Dnes to je vše přes dvojitou ochranu. Mohu si měnit heslo i způsoby přihlášení. Nemám s tím problém,“ konstatoval muž. Dokonce už jednou o telefon přišel. „To jsem se trochu obával, to je fakt, ale v bance mě ubezpečili, že ani v takovém případě se nemůže nic stát. Pořídil jsem si nový telefon, vše nastavil a jedu dál,“ uzavřel.