Jdu do hospody bez potvrzení
Pokud se vydáte posedět na zahrádku u vaší oblíbené restaurace či hospody, měli byste vždy mít něco, čím prokážete, že nejste potencionální přenašečem nemoci Covid-19. V opačném případě si podle ministerstva zdravotnictví své oblíbené jídlo či nápoj zkrátka nedáte. Z právního hlediska je to ale sporné. Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, upozorňuje, že hostinští podle současné legislativy nemají právo požadovat specifický doklad pro vstup do provozovny. „Ministerstvo by mělo určit konkrétní povinnosti pro zákazník a případné oprávnění pro provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá a kdo je co oprávněný vyžadovat či dokládat,“ říká Ferencová.  Za pravdu ji v tomto dává právník Ondřej Dostál s tím, že v tomto je vydané opatření nedokonalé. Na druhou stranu bez potvrzení se na zahrádku nedostanete. „Vydané opatření to tak říká. Vaše přítomnost na zahrádce je podmíněná zmíněnými doklady a odprezentování se s nimi,“ vysvětluje právník.

Smím si na zahrádku jít koupit jen pivo?
Přijdu ke vstupu na zahrádku, kde bude hostinský či někdo jiný kontrolovat a vyžadovat dokumenty. Pokud zákazník sdělí, že si jde pouze koupit jídlo či pití a následně prostory opustí, měl by mu být vstup umožněn. „Jsem přesvědčený, že prodej z okének regulovaný není. Tedy zákazník si může koupit například pivo, poté ale musí prostory zahrádky opustit,“ myslí si právník Ondřej Dostál.

Také v Plzni lidé obsadili zahrádky před oblíbenými podniky. Vláda přitom jejich otevření povolila až od 17. května.
Češi nečekali na vládu a rozvolnili sami. Za plné zahrádky hrozí pokuty

Mám potvrzení, kamarád jej zapomněl doma. Mohu se zaručit za něho čestným prohlášením?
V nejlepším případě by bylo obětovat několik desítek minut a pro doklad se vrátit a nebo zakoupit antigenní test v lékárně poblíž. Čestná prohlášení slouží především v případě, že je složité dopravit potvrzení od zaměstnavatele o pravidelném testování, nebo jej vystavují dospívajícím zákonní zástupci. „Případná kontrola pak ověří pravdivost prohlášení,“ sdělila Dana Šalamunová, mluvčí středočeských hygieniků.

Podávání piva. Kamarád má potvrzení, já ne.
Dohodneme se, že si sedne na „hranici“ zahrádky, já z druhé strany. Kamarád si samozřejmě může objednat i více než jedno pivo. Složitější bude předání. Podle opatření musí být minimální rozestup 1,5 metru nejen mezi stoly, ale i mezi hosty a kolemjdoucími. Když ale oba natáhnete ruku a půllitr s chmelovým mokem si předáte, dá se hranice překonat. Pozor, řada podniků zakazuje vynášení „skla“ mimo své prostory. Nutné je si také zjistit, zda a v obci či městě neplatí obecně závazná vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejném prostranství – výjimky udělují radnice v drtivé většině případů právě provozovatelům zahrádek. Popíjení vedle zahrádky by vás tak vyšlo dráž, než-li si zajít například koupit antigenní test do lékárny a otestovat se přímo před obsluhou zahrádky.

Dostanu se na zahrádku bez potvrzení a hostinský na to přijde
Ne všechny zahrádky jsou opatřené zábranou. Pokud se na takovouto zahrádku podaří „nepozorovaně“ dostat a hostinský na to přijde, bude zákazník pravděpodobně vyzván, aby prokázal, že se podrobil očkování či je v ochranné době po prodělání nemoci Covid-19, nebo předložil doklady o absolvování testu s negativním výsledkem. Může být z prostor i hostinským vykázán. „Rozhodně podle mého názoru nemůže překonávat odpor zákazníka, jediné co může udělat, je požádat o asistenci policii,“ říká Ondřej Dostál s tím, že policie následně dotyčného legitimuje na zahrádce. Policista sepíše protokol a oznámí hygienické stanici.

Restaurace již své zahrádky chystají na opětovné otevření. Takto to vypadalo vloni během prvního uvolňování.
Návod, jak jít na pivo na zahrádku: jaké potvrzení je třeba, co vše dodržet

Dostanu se na zahrádku tajně bez potvrzení. Na moji účast přijde až kontrola
Když na nového hosta hostinský nepřijde, což se může kvůli rotaci hostů zejména při ideálním počasí stát, ale přijde kontrola z hygieny a zjistí, že se na zahrádce nachází někdo, kdo tam nemá být, pak je to pro provozovatele problém a hrozí mu pokuta. „Zatím ještě nemáme žádné konkrétní informace od ministerstva zdravotnictví. Nicméně vycházíme z toho, co zaznívá z ministerstva. Tedy že je za prostor zodpovědný provozovatel, stejně jako v případě kadeřnictví,“ vysvětluje hygienička Dana Šalamunová.

Chceme jeden stůl, jsme přeci rodina
Velmi těžce budou řešit hostinští situaci, kdy k zahrádce jejich podniku dorazí třeba skupina pět lidí.   Podle opatření mohou u jednoho stolu sedět pouze čtyři lidé, pokud se tedy nejedná o osoby ze společné domácnosti. Pokud dotyční budou tvrdit, že jsou ze společné domácnosti, není způsob, jak toto provozovatel zjistí či ověří. Zřejmě se bude muset spolehnout na čestné slovo hostů.