Ministerstvo vnitra původně navrhovalo, aby lidé nemohli kvůli volnočasovým aktivitám dále než jeden kilometr od svého bydliště. To ale neprošlo. „Lidé by se mohli pohybovat jen v katastru obce, kde bydlí,“ řekl Hamáček. Například Praha by přitom měla být brána za jeden katastr, neřídilo by se to městskými částmi. Dá se předpokládat, že podobné by to mělo být i u dalších velkých měst typu Brna.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Poslanci schválili pandemický zákon. Ministerstvo může vydávat restrikce

Lidé by při omezení pohybu, který má snížit počet lidí s koronavirem, mohli i mimo obec či okres, například za lékařem, do prací, na úřady či za péčí o osobou. Prokázat by se ale museli potřebnými dokumenty. Třeba v případě pracoviště pracovní smlouvou či průkazkou pro vstup do zaměstnání, kde by bylo místo práce uvedeno. U živnostníků by to zřejmě jako v případě dřívějších cest na hory mohla být objednávka práce od zákazníka.

Čestné prohlášení 

V zahraničí v případě tvrdých lockdownů při opuštění bydliště občas vyžadují textovou zprávu se svolením úřadů k opuštění bydliště. Touto cestou prý ale česká vláda jít nechce. Podle Hamáčka ale bude stačit čestné prohlášení na papíru, které sei člověk předem napíše. „V případě kontroly jej ukáže policie,“ říká Hamáček.

Respirátory jsou nyní horkým zbožím. Lidé by si ale měli kontrolovat, jaké si kupují.
Kvalitní respirátor musí být označen číslem normy a těsnit, radí epidemioložka

Pokud pak člověk v reálu žije jinde, než je jeho adresa trvalého bydliště, bude se moci při kontrole prokázat například nájemní smlouvou nebo účtenkou za plyn.

O konečné podobě opatření se ale rozhodne později. Vláda prý potřebuje k omezení pohybu prodloužit nouzový stav. O tom sněmovna dosud jedná.